Διεθνή

Εξαφάνιση θηλαστικών: Έρευνα δείχνει ότι 550 είδη θα εξαφανιστούν αυτόν τον αιώνα

Εξαφάνιση θηλαστικών: Έρευνα δείχνει ότι 550 είδη θα εξαφανιστούν αυτόν τον αιώνα
Εξαφάνιση θηλαστικών: Επιστήμονες προειδοποιούν πως μπαίνουμε στην περίοδο της έκτης μαζικής εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας της Γης και τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την επιβίωση των ειδών στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπαίνουμε σε μία κρίσιμη φάση που εκατοντάδες θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αναστραφεί η δυσοίωνη πρόβλεψη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσα θηλαστικά θα έχουν εξαφανιστεί συνολικά αυτόν τον αιώνα, μελετώντας απολιθώματα από παλιότερα είδη που εξαφανίστηκαν και εξετάζοντάς τα σε σχέση με τα θηλαστικά που εξαφανίστηκαν στην πρόσφατη περίοδο. Συμπέραναν ότι αυτόν τον αιώνα 550 είδη θα έχουν την ίδια μοίρα με το μαμούθ και άλλα ζώα που ξέρουμε μόνο ως απολιθώματα.

Τι δείχνουν τα ψηφιακά μοντέλα

Τα ψηφιακά μοντέλα υπολογισμού που δημιουργήθηκαν για την έρευνα, δείχνουν πως η εξαφάνιση των θηλαστικών θα ενταθεί σε ταχύτητα ως το 2100, υπολογίζοντας με τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προκύπτουν από τα μοντέλα αυτά, ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών που σημειώθηκε στις περασμένες δεκαετίες, θα είναι “η κορυφή του παγόβουνου” σε σχέση με όσα θα συμβούν τις επόμενες.

Όπως γράφει το BBC, οι ερευνητές αναφέρουν ότι με κάθε είδος που εξαφανίζεται, χάνεται ένα κομμάτι της φυσικής ιστορίας του πλανήτη. Ο Tobias Andermann, από το Διεθνές Κέντρο Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο χρόνος πιέζει, με κάθε χαμένο είδος, χάνουμε ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό μέρος της φυσικής ιστορίας της Γης”.

Να αυξηθεί η συλλογική μας συνείδηση

Ο ίδιος αναφέρει πως θα μπορούσαμε να σώσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες είδη ζωής, αν υιοθετούσαμε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές. Τονίζει πως πρέπει να αυξηθεί η συλλογική μας συνείδηση για την “κρίση βιοποικιλότητας που απειλεί να ξεσπάσει” και να ληφθεί δράση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επείγουσα κατάσταση”.

Επίσης, ο καθηγητής Samuel Turvey, της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, αναφέρει πως “η γνώση των συνθηκών κατά τις οποίες επηρεάστηκε η βιοποικιλότητα στις περασμένες δεκαετίες, είναι κρίσιμη για να καταλάβουμε γιατί ορισμένα είδη και οικοσυστήματα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό, ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να εκπονήσουμε μία πιο αποτελεσματική στρατηγική, ώστε να καταπολεμήσουμε την εξαφάνιση των ειδών”.

Πέρυσι, μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, είχε ανακοινώσει πως αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο ζώα και φυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως μπαίνουμε στην περίοδο της έκτης μαζικής εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας της Γης και είχαν τονίσει πως όποια δράση ληφθεί ή δεν ληφθεί αυτή τη στιγμή θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments