Οικονομία

Οι πέντε πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στην κρίση

Οι πέντε πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στην κρίση
Η οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε λουκέτο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Κάποτε το όνομά τους συμβόλιζε μια μικρή αυτοκρατορία στον κόσμο του επιχειρείν. Ήταν κολοσσοί οι οποίοι λύγισαν μπροστά στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που βίωσε την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα. Οι εταιρείες είναι πάρα πολλές εκείνες που έβαλαν λουκέτο. Άλλες μικρές άλλες πιο μεγάλες και άλλες που είχαν αλυσίδες καταστημάτων. Αυτές είναι οι πέντε μεγάλες ελληνικές εταιρείες που έκλεισαν μέσα στην κρίση.

Ηλεκτρονική Αθηνών

Ξεκίνησε το 1966 από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που ήταν τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών. Η Ηλεκτρονική έμεινε στην ιστορία για την πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια ‘Έλα Αλέκο” που είχε γίνει σλόγκαν στα στόματα όλων. Αυτή η καμπάνια βοήθησε την εταιρεία να αποκτήσει αρκετά υψηλά μερίδια αγοράς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρχε από αλυσίδες που έχουν τη στήριξη πολυεθνικών ομίλων. Η ύφεση “γονάτισε” την Ηλεκτρονική όπως και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τα capital controls η πτώση ήταν ραγδαία. Η Ηλεκτρονική Αθηνών διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους.

Neoset

Η ιστορική εταιρεία επίπλων ΝEOSET κατέθεσε χθες Τρίτη 13 Νοεβρίου 2012, αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Μέχρι τότε και για 30 χρόνια η εταιρεία κολοσσός στο χώρο του επίπλου δραστηριοποιούνταν στην ελληνική αγορά. Τα καταστήματά της είχαν φθάσει στα 100 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας περιελάμβαναν Neoset, Neoset Κουζίνα, Νεοκατοικείν, Skouropoulos και Neowood.

Η δραστηριοποίηση του ομίλου στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1990 στον Καναδά και ο όμιλος εξήγαγε προϊόντα στις χώρες, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία, Εκουαδόρ. Το τελικό σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στον Όμιλο εταιρειών NEOSET ανερχόταν στα 1014 άτομα.

Sprider Stores

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 η Sprider Stores ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας 48 καταστημάτων. Η είδηση έπεσε σα βόμβα στην αγορά. Η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης στην Ελλάδα έβαζε λουκέτο αφήνοντας απλήρωτους τους 800 εργαζομένους της και παράλληλα χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η Sprider Stores ήταν το φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο του Σάκη και του Σάββα Χατζηιωάννου, δύο αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών, παιδιών μεταναστών στη Γερμανία, που προσπάθησαν να φτιάξουν μια ελληνική πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης.

Το 2010 η αλυσίδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά τη Zara, με ισχυρή παρουσία σε έξι χώρες του εξωτερικού, διέθετε συνολικά 112 καταστήματα και απασχολούσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Ομως, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των ιδιοκτητών της, το 2011 η Sprider βρέθηκε αντιμέτωπη με την έκπτωση ενός πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 26,2 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει με τις τράπεζες και έναν χρόνο αργότερα η μεγάλη πυρκαγιά στις κεντρικές αποθήκες της στην Ανθούσα επέτεινε τα προβλήματα.

Fokas

Ο ιστορικός όμιλος ένδυσης και υποδημάτων λειτουργούσε από το 1936 με το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και στην περίοδο της μεγάλης ακμής του, διατηρούσε δύο καταστήματα τόσο σε κεντρικά σημεία στην Αθήνας όσο και σε μεγάλες πόλεις της χώρας. H ιστορική επιχείρηση δε τα κατάφερε και έβαλε λουκέτο έπειτα από 77 χρόνια δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά. Η οικονομική κρίση χτύπησε τα πολυκαταστήματα Fokas, που είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Περί τους 1.500 εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι για μήνες έμειναν στο δρόμο.

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς είχε χάσει το 70% του τζίρου της από το 2009 μέχρι το 2013 με τις υποχρεώσεις της να αγγίζουν πλέον τα 80 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αίτησης πτώχευσης και η υπαγωγή στο άρθρο 99 ήταν μονόδρομος.

Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ

Η Ατλάντικ ήταν αλυσίδα σούπερ μάρκετ αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείτο σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και σε αυτόν της χονδρικής, κατέχοντας, το 2009, την 14η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, αλλά και την 6η θέση στον κλάδο της. Ωστόσο, οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις έφεραν και τα πρώτα προβλήματα το 2009.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 161 καταστήματα που διέθετε η Ατλάντικ το 2009, το 2011 μετά από σειρά λουκέτων, είχε μόλις 31 στην κατοχή της. Το 2011 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αποφάσιζε ότι η εταιρεία κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης. Λίγο νωρίτερα η Δικαιοσύνη είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σωθεί η Ατλάντικ Α.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments