Διεθνή

Μακρόν Τουρκία: «Να υπάρξει ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα»

Μακρόν Τουρκία: «Να υπάρξει ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα»
Μακρόν Τουρκία: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα» είπε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος και αποκάλυψε ότι ήδη βρίσκεται σε επαφές με τη Γερμανία για τη Μόρια.

Το δικό του μήνυμα έστειλε στην Τουρκία από την Κορσική, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλουμε να εμφανίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση και δυνατή θέση όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά και παράλληλα αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη χαρακτηρίζοντας τις απαράδεκτες.

Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η σύνοδος των “7” διεξάγεται στην Κορσική. “Δεν είναι τυχαίο το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών εδώ καθώς η Κορσική είναι το προπύργιο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο” είπε. Ακόμη, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και σε όσα έγιναν στη Μόρια. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να βρεθεί λύση ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Στην Κορσική μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Αζαξιό είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα) ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν θα ξεκινήσει στις 17:30. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Παρόντες στην ίδια Διάσκεψη της Κορσικής θα είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας (στις 16:00) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να “κλείσει” η συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα. Επιπλέον, στο τραπέζι θα πέσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η αγορά οπλικών συστημάτων με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale. Ορισμένα από τα αεροσκάφη αυτά θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κορσική:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμάνουελ Μακρόν
  • 17:30 Συμμετοχή στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του Μακρόν
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο
  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments