Οικονομία

Οίκος Moody’s για Τουρκία: Yποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B2

Οίκος Moody’s για Τουρκία: Yποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B2
Οίκος Moody’s για Τουρκία: Σε τραγική κατάσταση η τουρκική οικονομία - Οι λόγοι για την υποβάθμιση σε B2 από B1.

Bαρύ πλήγμα έχει υποστεί η τουρκική οικονομία, όπως είναι πλέον γνωστό,  με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s να μειώνει την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα από Β1 σε Β2. Ειδικότερα και σύμφωνα με το protothema.gr οι υπηρεσίες Επενδυτών της Moody‘s σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή επικαλέστηκαν ως λόγους για την υποβάθμιση σε B2 από B1 μια πιθανή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, θεσμικά προβλήματα και διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων.

Παράλληλα, με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν ενδείξεις για το αν η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει σταματήσει την έμμεση σύσφιξη της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα έκανε δυσκολότερες τις πιστώσεις μετά το ξεπούλημα της λίρας από τα τέλη Ιουλίου.

Το μέσο κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε κοντά στο 10,15% τις τελευταίες ημέρες. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι 8,25%. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, θέτοντας την ανταγωνιστική λίρα στην καρδιά μίας νέας στρατηγικής για μία πιο εστιασμένη στις εξαγωγές οικονομία.

Λίγα λόγια για τον Οίκο Moody’s

Η Moody‘s , είναι η επιχείρηση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Moody‘s Corporation , που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή γραμμή της εταιρείας και το ιστορικό της όνομα. Η Moody‘s Investors Service παρέχει διεθνή χρηματοοικονομική έρευνα για ομόλογα που εκδίδονται από εμπορικούς και κυβερνητικούς φορείς. Η Moody‘s, μαζί με τους Standard & Poor’s και Fitch Group , θεωρείται ένας από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Big Three .

Η εταιρεία κατατάσσει την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης που μετρά την αναμενόμενη απώλεια επενδυτή σε περίπτωση αθέτησης. Η Moody‘s Investors Service αξιολογεί χρεόγραφα σε διάφορα τμήματα της αγοράς ομολόγων. Η Moody‘s ιδρύθηκε από τον John Moody το 1909 για να παράγει εγχειρίδια στατιστικών σχετικά με μετοχές και ομόλογα και βαθμολογίες ομολόγων. Το 1975, η εταιρεία αναγνωρίστηκε ως Εθνικά Αναγνωρισμένος Οργανισμός Στατιστικής Αξιολόγησης (NRSRO) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments