Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα»
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Στα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε η Άγκυρα από τη Ρωσία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην μη ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στο CNN Türk, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το αμυντικό αεροπορικό σύστημα που αγόρασε από τη Ρωσία. Παράλληλα, σημείωσε πως αρχικά, η Τουρκία επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την παράδοση συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία άρχισε το 2019. Η συνεργασία των δύο πλευρών έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ασφάλεια και την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ως απάντηση στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Επιστρέφει το Oruc Reis στην Μεσόγειο:

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις του ερευνητικού πλοίου και την επιστροφή του στην Αττάλεια. «Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες» ανέφερε.

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είπε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές. Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments