Ειδήσεις

Τηλεργασία: Αυτά ισχύουν για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Τηλεργασία: Αυτά ισχύουν για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου
Τηλεργασία: Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού επανέφεραν το μέτρο της τηλεργασίας. Αναλυτικά τι πρέπει αν ξέρουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Οι αυξημένοι νοσούντες κορωνοϊού που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν χτυπήσει «καμπάνακι» στην κυβέρνηση, η οποία επιβάλει από σήμερα και έως τις 4 Οκτωβρίου νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για το 40% των εργαζομένων σε κάθε φορέα. Σημειώνεται πως οι συμβάσεις εργασίας και οι αποδοχές δε μεταβάλλονται για όσους ενταχθούν στο μέτρο. Η εξυπηρέτηση του κοινού στο δημόσιο θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού ενώ σε όλους τους χώρους εργασίας είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, προκειμένου να υποβάλουν το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασία – έντυπο ειδικού σκοπού» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία.

Όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε περίπτωση που ιδιωτική επιχείρηση παραλείψει την υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία έρχεται τον Οκτώβριο στη Βουλή, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία-τηλεργασία, που θα ορίζει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα υγιές, σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατάθηκε, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο. Επίσης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται μέτρα για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή συνωστισμού, θα υπάρχει ευελιξία κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα ανά μισή ώρα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όμως, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση της επιχείρησης να προαναγγέλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το χρόνο υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους. Τέλος, στο δημόσιο θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments