Ελλάδα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μόνο με συνταγή γιατρού και με προτεραιότητες

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μόνο με συνταγή γιατρού και με προτεραιότητες
Αντιγριπικό εμβόλιο: Στην ενημέρωση των επιστημόνων για την χορήγηση του σκευάσματος φέτος, διευκρινίστηκε ότι θα ακολουθηθούν τα δεδομένα των προηγουμένων ετών.

Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από επιστήμονες για το καθεστώς που θα ισχύσει. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί από 10.000 φαρμακεία και δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σχετικά με ό, τι ίσχυε πέρσι. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν θα εμβολιαστούν όλοι, αλλά όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ήδη, στα φαρμακεία παρατηρούνται λίστες αναμονής, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει κανόνες, αφού απαιτείται βεβαίωση από γιατρό για τον εμβολιασμό.

Στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι φέτος θα έχουμε περισσότερα από 4 εκατομμύρια εμβόλια στη διάθεσή μας για τον εμβολιασμό πρωτίστως των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό με τη σχολαστική ατομική υγιεινή. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 4.200.000 εμβόλια.

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας». Και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

Όσο για τα παιδιά, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις που ίσχυαν πάντα. Δηλαδή: συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσα είναι υγιή αλλά έχουν νεογέννητο βρέφος στην οικογένεια ή άλλο άτομο υψηλού κινδύνου.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά «ιχνηλάτηση» για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου καλώντας και τους παιδίατρους να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση. Αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνει το οικογενειακό περιβάλλον παιδιού κάτω των έξι μηνών, όχι το ίδιο το παιδί, επεσήμανε.

https://www.facebook.com/YpYgGR/videos/2399455490359314/

Προσδοκίες για ήπια περίοδο γρίπης

Ενδεδειγμένη ημερομηνία από 15 Οκτωβρίου ως 1η Νοεμβρίου για ανοσία:

Η φετινή περίοδος γρίπης αναμένεται ήπια ενώ «κορύφωση» αναμένεται από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, οπότε ο εμβολιασμός στις αρχές Νοεμβρίου εξασφαλίζει αντισώματα την κατάλληλη περίοδο, αφού η ανοσία διαρκκεί το πολύ έξι μήνες.

Σχετικά με τη σύγχυση για το αν πριν από το αντιγριπικό προβλέπεται αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για κορωνοϊό, ο Απόστολος Βαλτάς διευκρίνισε: «Υπήρχε σχετική οδηγία, αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς οφείλεται σε λάθος από Επιτροπή που υπερέβαλε της προστασίας και κάποιοι το πήραν για σημαία».

«Αν εμβολιαστούν οι πάντες δεν θα το κάνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη». Δεν δικαιολογούνται πέντε εμβόλια για οικογένεια που πέρυσε έκανε ένα, τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λουράντος προέδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Άτομα με υποκείμενο νόσημα, όπως διαβήτης και χρόνια πνευμονοπάθεια
  • Άτομα που εργάζονται σε μολυσματικούς χώρους όπως οι υγειονομικοί

Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν πως οι λίστες αναμονής, με ζήτηση ως πέντε εμβόλια ανά οικογένεια και όχι μόνο σε ένα φαρμακείο, είναι αδικαιολόγητο φαινόμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments