Ελλάδα

Πρόσφυγες Ελλάδα: «Η Κρήτη μας έχει αγκαλιάσει» – Μια οικογένεια μιλά για τη νέα της ζωή στο Ηράκλειο

Πρόσφυγες Ελλάδα: «Η Κρήτη μας έχει αγκαλιάσει» – Μια οικογένεια μιλά για τη νέα της ζωή στο Ηράκλειο
Πρόσφυγες Ελλάδα: Μια οικογένεια προσφύγων μιλά για τη νέα τους ζωή στο Ηράκλειο. Η Κρητικιά που τους συμπαραστέκεται με τις πέντε προσφυγοπούλες να τη φωνάζουν «γιαγιά».

Τις προηγούμενες μέρες έγινε πρώτη είδηση ότι ορισμένοι κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα απέκλεισαν δρόμους για να διώξουν από την περιοχή τους προσφυγόπουλα. Μόνο που αυτή η απαίσια εικόνα, δεν είναι αυτή που κυριαρχεί παντού. Πολλά χαμόγελα φέρνουν οι περιγραφές πέντε κοριτσιών – παιδιών προσφύγων που μεγαλώνουν στο Ηράκλειο και η ζωή τους έχει αλλάξει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλο το νησί δεν υπάρχουν περιπτώσεις «Καμένων Βούρλων» αφού δεν είναι πολλές οι μέρες που έγινε ρατσιστικό συλλαλητήριο (με πρωταγωνιστές φιλο-Χρυσαυγίτες και οπαδούς του υπόδικου πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη). Όμως, οι εικόνες που μεταφέρουν τα παιδιά και οι γονείς τους, ομορφαίνουν την εικόνα.

«Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στην παιδική χαρά, να κάνω κούνια και τραμπάλα. Εκεί γνώρισα πολλά παιδιά της γειτονιάς και έχουμε γίνει φίλοι», λέει η  8χρονη Αλίσαρ. Μιλά με ενθουσιασμό για τη νέα πόλη όπου ζει με τους γονείς της και τις τέσσερις αδερφές της. Η οικογένεια έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες.

Με καταγωγή από την Παλαιστίνη, οι γονείς της οικογένειας, ο Μαλέκ και η Άμπεντ Μαϊγιάντα Μπάκρι, έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Συρία. Εκεί, ο Μαλέκ έκανε εμπόριο ρούχων, ενώ εργαζόταν και ως οικοδόμος. Όταν το σπίτι της οικογένειας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και ο Μαλέκ έχασε την δουλειά του, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

«Είχαμε μια κανονική ζωή, δεν ήμασταν ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι. Όμως ο πόλεμος διέλυσε τη χώρα μας και τις ζωές μας. Αποφασίσαμε να φύγουμε για να γλιτώσουμε από τις βόμβες και για να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον», περιγράφει ο Malek.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι με πολλές δυσκολίες και περιπέτειες η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα αναζητώντας προστασία. Τους τελευταίους μήνες ζουν σε ένα διαμέρισμα στο Ηράκλειο που νοικιάζεται μέσω του προγράμματος ESTIA από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο

Νιώθουν πια πως μπορούν να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, ενώ περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Τα πέντε κορίτσια απέκτησαν το δικό τους παιδικό δωμάτιο και έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολείο. Η μητέρα τους, η Άμπεντ, μπορεί πλέον να μαγειρεύει σε μια κανονική κουζίνα. Εκεί της αρέσει να φτιάχνει συριακά φαγητά και γλύκα, όχι μόνο για τα παιδιά και τον άντρα της, αλλά και για τους γείτονες που από την πρώτη στιγμή τους καλωσόρισαν στο Ηράκλειο.

«Έχουμε σπίτι, γειτονιά και ανθρώπους που μας σέβονται και μας βοηθούν όσο μπορούν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Τα κορίτσια μου πηγαίνουν στο σχολείο. Μόνο αυτό με νοιάζει. Να δω τα παιδιά μου να προοδεύουν και να έχουν μια καλή ζωή» λέει η 40χρονη Αμπέντ.

Η «γιαγιά» από την Κρήτη

Τα απογεύματα, ο Μαλέκ συνηθίζει να συνοδεύει τις πέντε κόρες του στο πάρκο. Μαζί τους πηγαίνει και η κυρία Ευδοκία Βασιλειάδου, η κυρία Κίτσα. Η 85χρόνη γειτόνισσα της οικογένειας, που ζει έναν όροφο πάνω από το σπίτι τους, έχει μεγάλη αδυναμία στα μικρά κορίτσια που πλέον την φωνάζουν «γιαγιά».

«Είναι καλοί άνθρωποι και μου κρατούν συντροφιά. Πονάω για όσα έχουν περάσει και προσπαθώ να τους βοηθήσω. Νιώθω πως είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε σε όποιον έχει ανάγκη. Ποιος ξέρει πως τα φέρνει η ζωή κι αυτοί οι άνθρωποι δεν περίμεναν να ξεριζωθούν. Αύριο, μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους και να χρειαστεί να αφήσουμε τον τόπο μας» υποστηρίζει η κυρία Κίτσα.

Ο Μαλέκ περιγράφει το Ηράκλειο ως «δεύτερο σπίτι του» και προσπαθεί να βρει σταθερή δουλειά. «Αξιοπρέπεια και μόρφωση, για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτά ζητάω. Να βρω μια δουλειά, να μπορέσω να μεγαλώσω τις κόρες μου. Εδώ οι άνθρωποι μας έχουν αγκαλιάσει, γι’ αυτό και θέλουμε να μείνουμε στο νησί. Νιώθω πως σε αυτό τον τόπο μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας».

Περισσότεροι από 900 αιτούντες άσυλο ζουν στην Κρήτη, σε διαμερίσματα που νοικιάζονται ως μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Κρήτη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εταίρο της Υ.Α., με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2015, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρείχε στέγαση σε περισσότερους από 69.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments