Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στο BloombergTV: «Καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας»

Βαρβιτσιώτης στο BloombergTV: «Καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας»
Βαρβιτσιώτης στο BloombergTV: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της» τόνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το ενδεχόμενο να δεχθούν αποστρατιωτικοποίηση τα ελληνικά νησιά, μίλησε στο BloombergTV ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, λέγοντας πως “η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ“. Ακόμη έκανε ειδική μνεία στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπάρχει, είπε, πλέον σταθερό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η συμπεριφορά της δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία συμπεριφορές εκτός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως “έχει γίνει κατανοητό στη Διεθνή Κοινότητα ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που προκαλεί την ένταση, αλλά η Τουρκία που θέλει να αλλάξει το status quo, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο”. Ακόμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητάει διάλογο χωρίς την παρουσία στρατιωτικών μέσων και τον σεβασμό από πλευράς Τουρκίας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρουσιάσει δύο δρόμους στην Άγκυρα: Ο ένας είναι ο δρόμος της συνεργασίας. Και ο άλλος δρόμος που ακολουθεί η Τουρκία έως τώρα, είναι της αποστασιοποίησης από τις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχουν κυρώσεις. «Το μήνυμα της ΕΕ προς στην Τουρκία θα είναι ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές» τόνισε. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα δεχτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα τα Μέσα της Τουρκίας επιμένουν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών:

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak θέtει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το Μέσο αυτό, η Τουρκία θα αναγκάσει την Ελλάδα να εκκενώσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς από το στρατό. Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως «η Ελλάδα μετά την υποχώρηση στο θέμα δικαιώματος ΑΟΖ στα νησιά δέχτηκε τις γερμανικές παραινέσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών και πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments