Διεθνή

NAVTEX Τουρκία: Νέα οδηγία στην Ανατολική Μεσόγειο

NAVTEX Τουρκία: Νέα οδηγία στην Ανατολική Μεσόγειο
NAVTEX Τουρκία: Η έκδοση της σχετικής οδηγίας εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να επιβεβαιώσει την παρουσία της η γειτονική χώρα και να ενισχύσει τη θέση της.

Νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου η Τουρκία την ώρα που το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης των μελών του στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, εκδίδοντας νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).

Δεδομένου ότι η συμμαχική παρουσία στην περιοχή είναι μόνιμη και η επιχείρηση δεν είναι καινούρια, η έκδοση Navtex από την Τουρκία εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να επιβεβαιώσει την παρουσία της και να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι είναι στη δική της δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες στην περιοχή.

Η νέα οδηγία αφορά σε έκκληση προς τους ναυτιλλομένους να συνδράμουν στο έργο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης «SEA GUARDIAN» στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ασφάλεια της ναυσιπολοΐας και τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων.

Όσο για την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης των μελών του στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκδίδοντας νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), θα διεξαχθεί από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας:

«TURNHOS N/W : 1220/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 01-10-2020 09:30)

TURNHOS N/W: 1220/20 MEDITERRANEAN SEA

1. ATTENTION TO ALL MARINERS. BETWEEN 05-09 OCT 20, NATO UNITS ARE CONDUCTING OPERATION SEA GUARDIAN IN THE MEDITERRANEAN SEA TO PROMOTE MARITIME SECURITY. ANY INFORMATION YOU CAN PROVIDE REGARDING SUSPICIOUS BEHAVIOUR AT SEA OR PERSONNEL AT RISK COULD SAVE LIVES. IF CONTACTED BY NATO UNITS, YOUR COOPERATION AND ASSISTANCE IN ANSWERING QUESTIONS WOULD BE GREATLY APPRECIATED. PLEASE REPORT ANY SUSPICIOUS ACTIVITY OR INFORMATION TO NATO WARSHIPS OR THE NATO SHIPPING CENTRE AT PHONE NUMBER 0044 1923 956574, OR VIA EMAIL TO INFO(AT)SHIPPING (DOT)NATO(DOT)INT. THANK YOU

2. CANCEL THIS MESSAGE ON 092059Z OCT 20».

Στο «τραπέζι» η τουρκική προκλητικότητα

Στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) αναμένεται να ξεκινήσει η ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας. Διμερείς επαφές ξεκίνησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Να αναφέρουμε πως πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μισέλ. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ημέρα της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα εκπροσωπηθεί από την Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments