Πολιτική

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Σαρλ Μισέλ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Σαρλ Μισέλ
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) αναμένεται να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή. Στο περιθώριο αυτής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, πριν από λίγο ο κ. Μισέλ ξεκίνησε τις διμερείς επαφές συναντώντας τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα τεθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, η πανδημία, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, η ενιαία αγορά και το Brexit. Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή αυτή ο κ. Μισέλ.

Κάλεσμα στην Άγκυρα για «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών:

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος. «Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης επί του θέματος και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα». Σημειώνεται πως σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments