Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα ΜΕΘ: «SOS» από το υγειονομικό προσωπικό για τις διαθέσιμες κλίνες

Κορωνοϊός Ελλάδα ΜΕΘ: «SOS» από το υγειονομικό προσωπικό για τις διαθέσιμες κλίνες
Κορωνοϊός Ελλάδα ΜΕΘ: «Κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για τις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας της Αττικής. Οι πολίτες που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται ραγδαίως και οι διαθέσιμες κλίνες είναι ελάχιστες.

Ξεφεύγει η κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική να βρίσκεται σε συναγερμό. Συγχρόνως, οι γιατροί των νοσοκομείων αναφοράς στο Λεκανοπέδιο φωνάζουν καθώς με την αύξηση των νοσούντων -όπως είναι φυσικό- αυξάνονται και οι περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ωστόσο, οι κενές κλίνες μειώνονται μέρα με τη μέρα παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξησή τους.

Χθες, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 272 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. «Καμπανάκι» χτυπά και για τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωμένων πολιτών καθώς 89 νοσούντες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 11 περισσότεροι δηλαδή σε σχέση με τους 78 της Τετάρτης. Στα νούμερα αυτά έρχονται να προστεθούν τα τελευταία στοιχεία για τις κλίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα που οι νοσηλευόμενοι με ΜΕΘ μειώνονται, στην Αττική αυξάνονται. Συγκεκριμένα, σε όλο το Λεκανοπέδιο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 70 πολίτες παρά τους θανάτους. Την ίδια ώρα, είναι διαθέσιμες 29 ΜΕΘ. “Επειδή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε κλινικές κορωνοϊου αυξάνουν στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε και τους ασθενείς του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα που θα χρειασθούν πολλοί ΜΕΘ, οι κλίνες άμεσα θα πρέπει να αυξηθούν”, σημειώνει χαρακτηριστικά επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στην υπόλοιπη χώρα, νοσηλευόνται συνολικά 86 πολίτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.  Ακολουθεί αυτό της Λάρισας, με το ΑΧΕΠΑ και της Αλεξανδρούπολης να παίρνουν τη σκυτάλη. Αναλυτικά τα νούμερα με τις κλίνες σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • Θριάσιο: Νοσηλεύονται 7 ασθενείς – Κενές κλίνες 1.
  • Αττικό: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς – Κενές κλίνες 7.
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 7 ασθενείς – Κενές κλίνες 5.
  • Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 17 ασθενείς – Κενές κλίνες 7.
  • Σωτηρία:  Νοσηλεύονται 26 Ασθενείς – Κενές κλίνες 1.
  • Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 3 ασθενείς – Κενές κλίνες 8.

Στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει ως εξής με τους νοσηλευόμενους:

  • Αλεξανδρούπολη: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς
  • Παπανικολάου: Νοσηλεύονται 5 ασθενείς
  • ΑΧΕΠΑ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς
  • Παπαγεωργίου: Νοσηλεύεται 1 ασθενής
  • Κατερίνη: Νοσηλεύεται 1 ασθενής
  • Λάρισσα: Νοσηλεύονται 3 ασθενείς
  • Γιάννενα: Νοσηλεύεται 1 ασθενής σε ΜΕΘ και 1 σε ΜΑΘ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας)
  • Πάτρα: Δεν νοσηλεύεται κανείς.
  • Ηράκλειο: Νοσηλεύεται 1 ασθενής
  • Συνολικά εκτός Αττικής σε ΜΕΘ βρίσκονται 86 ασθενείς.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: “Επιβαρυμένη η Αττική”

Μιλώντας σήμερα στον Real Fm o υφυπουργός Υγείας, σημείωσε για το παραπάνω ζήτημα: “Υπάρχει μια πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ. Εμείς αυξάνουμε και τις διαθέσιμες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό ημέρα με την ημέρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη αυτή πίεση. Επομένως, αυτή τη στιγμή ναι μεν υπάρχει πίεση, αλλά υπάρχει πλήρης επάρκεια μονάδων και διαθεσιμότητας. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή”.

Υπενθυμίζεται πως στην τακτική ενημέρωση της 22ας Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε αναφερθεί το θέμα, ο κ. Κοντζοζαμάνης είχε αναφέρει ότι «στην πρώτη φάση της πανδημίας οι κλίνες για κορωνοϊό αυξήθηκαν διότι περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός στο σύστημα υγείας για την πορεία της πανδημίας». Παράλληλα είχε  τονίσει: «Υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για Covid-19».

«Εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές. Έχουμε την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία, υπάρχει δωρεά για το Νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ» είχε καταλήξει ο υφυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments