Διεθνή

Γερμανικά ΜΜΕ για Χρυσή Αυγή: «Πιο σκληρή από το αναμενόμενο η δικαστική απόφαση»

Γερμανικά ΜΜΕ για Χρυσή Αυγή: «Πιο σκληρή από το αναμενόμενο η δικαστική απόφαση»
Γερμανικά ΜΜΕ για Χρυσή Αυγή: Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δράση της Χρυσής Αυγής μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ. Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.

Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.

Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα Μέσα η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Στραμμένο στην Ελλάδα είναι το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. “Το δικαστήριο έκρινε ενόχους αρκετούς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής επειδή ηγήθηκαν εγκληματικής οργάνωσης κι άλλους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν”, “Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη – σταθμό”, “Χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές πανηγυρίζουν μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα δημοσιεύματα.

New York Times:

«Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο συνέδεσε το ακροδεξιό κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ». Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Associated Press:

Ανάλογο τίτλο έχει και το Αssociated Press για την «ιστορική καταδίκη σε μια μαραθώνια πενταετή δίκη» της Χρυσής Αυγής.  «Όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία ξέσπασαν εν μέρει επεισόδια στην αντιφασιστική συγκέντρωση, όπου μετείχαν πάνω από 15.000 άτομα έξω από το δικαστήριο. Μια μικρή ομάδα πέταξε κροτίδες κι η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και τη χρήση μιας αύρας νερού». Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η Διεθνής Αμνηστία, που μετείχε στη διοργάνωση ενός δικτύου καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, είπε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα ενισχύσει τις προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να διωχθούν ποινικά τα εγκλήματα μίσους», με τον διευθυντή της οργάνωσης στην Ευρώπη, Nils Muiznieks να δηλώνει ότι «η επίπτωση της ετυμηγορίας αυτής σε μια εμβληματική δίκη ενός ακροδεξιού κόμματος με επιθετική αντιμεταναστευτική και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάση θα γίνει αισθητή πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας».

BBC:

«Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας», υπογραμμίζει το ΒΒC, που έχει ως βασικό θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση την απόφαση. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή «αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντιμεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια».

Press Association:

Το πρακτορείο Press Association σημειώνει ότι το δικαστήριο έκρινε ενόχους αρκετούς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής επειδή ηγήθηκαν εγκληματικής οργάνωσης κι άλλους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν, σημειώνοντας ότι μεταξύ των 68 κατηγορουμένων «περιλαμβάνονταν και 18 πρώην βουλευτές του κόμματος που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως νεοναζιστική οργάνωση και εξελίχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή της Ελλάδας στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης».

The Guardian:

«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη – σταθμό», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Guardian ενημερώνει στο άρθρο του για τις εξελίξεις μέσα κι έξω απ’ το δικαστήριο από το πρωί και υπογραμμίζει ότι «στις τελευταίες εκλογές, οι Νεοναζί απέτυχαν να εξασφαλίσουν αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο και σχεδόν έχουν καταρρεύσει λόγω διαμαχών στο εσωτερικό τους και αποχωρήσεων από το κόμμα».

Al Jazeera:

Το All Jazeera μετέφερε μεταξύ άλλων το κλίμα έξω απ’ το δικαστήριο με «χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές να πανηγυρίζουν μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, αλλά λίγο αργότερα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μια αύρα νερού».

Euronews:

Την είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μετέδωσαν εκτάκτως πολλά δίκτυα, όπως το αμερικανικό ABC, αλλά και το Εuronews, με τίτλο «Ελλάδα: Ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης». Στο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι «η εισαγγελία είπε ότι οι 68 κατηγορούμενοι – ηγέτες, βουλευτές και ακτιβιστές – διέταξαν ή τουλάχιστον γνώριζαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ είναι ύποπτοι και για άλλες βίαιες επιθέσεις, απόπειρα φόνου και παράνομη οπλοκατοχή, πράγμα που σημαίνει, όπως είπαν οι εισαγγελείς, ότι το νεοναζιστικό λαϊκιστικό κόμμα είναι ουσιαστικά μια εγκληματική οργάνωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments