Πολιτική

Μητσοτάκης για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μητσοτάκης για Βαρώσια: Ο πρωθυπουργός μίλησε για το τι συμβαίνει στην Αμμόχωστο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» η οποία φιλοξενείται στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε και για το θέμα της απόφασης της Τουρκίας για τα Βαρώσια.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Να θυμίσουμε ότι την άμεση απάντηση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του είχε καταδικάσει τη συγκεκριμένη απόφαση της Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ότι η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωρίτερα η Κύπρος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε έναν γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε σχέση με το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS. Στην απονομή έκανε ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments