Ελλάδα

Χρυσή Αυγή ποινές: «Καρφιά» στην εισαγγελέα για μη κατανόηση του άρθρου για την εγκληματική οργάνωση

Χρυσή Αυγή ποινές: «Καρφιά» στην εισαγγελέα για μη κατανόηση του άρθρου για την εγκληματική οργάνωση
Χρυσή Αυγή ποινές: Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης σχολίασε την πρόταση της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά στους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Την πρόταση της εισαγγελέα, Αδαμαντίας Οικονόμου για τα  ελαφρυντικά στους καταδικασμένους χρυσαυγίτες, σχολίασε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι: «Η εισαγγελέας επιδεικνύει επανειλημμένα μια αδυναμία δογματικής κατανόησης του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Όταν η διάταξη λέει “η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση” εννοεί την τέλεση από την εγκληματική οργάνωση και όχι από τον κάθε ενταχθέντα. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του ν.2928/2001, που αναφέρει ρητά:

“Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμα τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτή είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση”».

Ολόκληρο το σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη

«Για να γίνει κατανοητό τι πρότεινε η εισαγγελέας για τα ελαφρυντικά:

Ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών (σύννομος βίος, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, κλπ), εξαιτίας της φύσης του αδικήματος και της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση.

Πρότεινε, όμως, να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του παλιού 187 παρ. 6 για όσους καταδικάστηκαν σε ένταξη χωρίς να έχουν επιμέρους κακούργημα: “Η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.”. Με τη διάταξη αυτή, η εισαγγελέας πρότεινε ελαφρυντικά για 3 κατηγορούμενους που το είχαν αιτηθεί και στη συνέχεια για άλλους 15 που το ζήτησαν μεταγενέστερα: σύνολο σε 18 κατηγορούμενους (11 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν είναι διευθυντές + Αποστόλου, Δασκαλάκης, Χατζηδάκης, Πανταζής, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Τσακανίκας).

Η εισαγγελέας επιδεικνύει επανειλημμένα μια αδυναμία δογματικής κατανόησης του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Όταν η διάταξη λέει “η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση” εννοεί την τέλεση από την εγκληματική οργάνωση και όχι από τον κάθε ενταχθέντα. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του ν.2928/2001, που αναφέρει ρητά:

“Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμα τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτή είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση”.

Νομίζω ότι αυτό δεν θα διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Και πάντως και τα αιτήματα επί των λοιπών ελαφρυντικών μπορούν να απαντηθούν επί της ουσίας από το δικαστήριο».

Η ανάρτηση στο Facebook

"Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Το δικαστήριο δίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο…

Gepostet von Thanasis Kampagiannis am Mittwoch, 7. Oktober 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments