Διεθνή

Κύπρος Κατεχόμενα εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες εν μέσω παρεμβάσεων

Κύπρος Κατεχόμενα εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες εν μέσω παρεμβάσεων
Κύπρος Κατεχόμενα εκλογές: Το αποτέλεσμα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια των συζητήσεων για το Κυπριακό.

Στις 8:00 ακριβώς άνοιξαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, με τους Τουρκοκύπριους να καλούνται να εκλέξουν τον νέο ηγέτη τους. Παράλληλα θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» – μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου». Οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω σφοδρών παρεμβάσεων της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προηγούμενες ημέρες τις προθέσεις του παίρνοντας στην Άγκυρα τον Ερσί Τατάρ με στόχο ουσιαστικά να του δώσει το χρήσμα ως εκλεκτού της Άγκυρας.

Μάλιστα ο Τατάρ ήταν αυτός που έστησε την φιέστα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανοίγοντας την παραλία της. Σημειώνεται ότι οι σημερινές εκλογές κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού δεδομένης της δέσμευσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για συνέχιση της διαδικασίας μετά τις εκλογικές διαδικασίες από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Βεβαια τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, καθώς η θέση ο Τατάρ -εφόσον εκλεγεί αυτός- κάνει λόγο για λύση δύο Κρατών.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές είναι 198.867.

Οι 738 κάλπες θα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 18.00. Γύρω στις 22:00 αναμένονται τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι είναι: Ερσίν Τατάρ (κομματικός υποψήφιος, ΚΕΕ), Τουφάν Ερχιουρμάν (κομματικός, ΡΤΚ), Σεντάρτ Ντενκτάς, (Δημοκρατικό Κόμμα), Ερχάν Αρικλί (κομματικός, ΚΑ), Φουάτ Τσινέρ (κομματικός, κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Αχμέτ Μποράν (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Αλπάζ Ουζ (ανεξάρτητος), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος) και Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος).

Ισχυρισμοί Ακιντζί ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές προκειμένου να μην είναι υποψήφιος:

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά στο άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου. «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του  είναι να δει τις πραγματικότητας στην », ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την . Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις «εκλογές»». Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments