Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στο Ιράκ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας: Στο Ιράκ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας: Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο Ιράκ θα μεταβεί σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο ταξίδι, θα συνοδεύσει τον κ. Δένδια ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Εκεί θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσείν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον οικονομικό τομέα, καθώς και σε εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνια Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. Εν συνεχεία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ, και τον πρωθυπουργό, Μουσταφά αλ Καντίμι.

Μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το Ερμπίλ όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, κ.κ. Νετσερβάν Μπαρζανί και Μαρσούρ Μπαρζανί, καθώς και με τον ιστορικό ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ, παρουσία τοπικών αξιωματούχων.

Νίκος Δένδιας: “Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει“

Υπενθυμίζεται πως χτες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ο υπουργός συναντήθηκε στην Αθήνα με τον ομόλογό του στη Γερμανία, Χάικο Μάας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα άλλα λέει και άλλα πράττει. “Ισχυρίζεται ότι θέλει το διάλογο, αλλά με τις πράξεις της δυναμιτίζει το διάλογο. Και αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα, να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις”.

Αναλυτικά ο Έλληνας υπουργός είπε στις δηλώσεις του:

“Η Γερμανία ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή. Καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί η επιστροφή στο διάλογο. Όπως γνωρίζετε υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο. Αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Θέλω να είμαι σαφής. Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει. Ισχυρίζεται ότι θέλει το διάλογο, αλλά με τις πράξεις της δυναμιτίζει το διάλογο. Και αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα, να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις. Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments