Διεθνή

Yeni Safak: «Η Navtex στο Καστελόριζο θα παραταθεί»

Yeni Safak: «Η Navtex στο Καστελόριζο θα παραταθεί»
Yeni Safak: Με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή και η Navtex για έρευνες θα παραταθεί.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που βρίσκεται ήδη 10 μέρες στην περιοχή, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του εκεί καθώς αναμένεται να παραταθεί η Navtex, η οποία θα λήξει αύριο», τονίζεται σε δημοσίευμα του σημερινού φύλλου της φιλοκυβερνητικής τουρκικής Yeni Safak. Στην ουσία η εφημερίδα αποκαλύπτει πως το πλοίο θα συνεχίσει να πλέει νοτίως του Καστελόριζου, τονίζοντας παράλληλα πως η Navtex της Άγκυρας θα παραταθεί.

Ακόμη το δημοσίευμα σημειώνει ότι «το Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται νοτιοδυτικά των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου ενώ σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι να τετραπλασιαστούν και να φτάσουν τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  “Το Oruc Reis έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή. Σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο τέλος του έργου του».

Σημειώνεται πως χθες το τουρκικό oruc Reis πλησίασε αρκετά κοντά στο Καστελόριζο, αλλά η παρουσία ελληνικών πλοίων ήταν ισχυρή και στα σημεία που έπρεπε να είναι για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας.

Όλες οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά και από άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (εναέρια, ηλεκτρονικά). Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων «σκανάρεται» διαρκώς. Στην Αθήνα, οι κινήσεις του ερευνητικού πλοίου παρακολουθούνται από ελληνικά πλοία λεπτό προς λεπτό και μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας ενώ την ίδια ώρα τα τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο για συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από αυτό.

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτωβρίου, η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση αντι-Navtex με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο -για ακόμη μια φορά- το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου και καταγγέλλοντας την  για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Οι νέες αντι-Navtex:

TURNHOS N/W : 1310/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:27)

TURNHOS N/W : 1310/20 AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA27-223/2020 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS(LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2.ADDITIONALLY,SOME PART OF THE AREA MENTIONED IN LA27-223/20 OVERLAPS WITH IZMIR TURK RADIO NAVTEX NR. IA11-0032/20 MESSAGE.

3. CANCEL THIS MESSAGE 211000Z OCT 20.

TURNHOS N/W : 1309/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:26)

TURNHOS N/W : 1309/20 AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA26-222/20 AND LA28-224/20 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AYA EVSTRATIOS(AG.EYSTRATIOS) ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 231001Z OCT 20. svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments