Κόσμος

Τραμπ χρέη: Του τα χάρισαν οι τράπεζες σύμφωνα με τους New York Times

Τραμπ χρέη: Του τα χάρισαν οι τράπεζες σύμφωνα με τους New York Times
Τραμπ χρέη: Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT, περισσότερα από 270 εκατομμύρια δολάρια «χαρίστηκαν» στον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς τράπεζες και λοιποί δανειστές διέγραψαν τα χρέη του.
Τραμπ χρέη: Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT, περισσότερα από 270 εκατομμύρια δολάρια «χαρίστηκαν» στον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς τράπεζες και λοιποί δανειστές διέγραψαν τα χρέη του.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πως κατάφερε να αυγατίζει τα κέρδη του με διευκολύνσεις από τις τράπεζες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, 270 εκατομμύρια δολάρια «χαρίστηκαν» στον πρόεδρο με μια απλή διαγραφή χρεών. Στην καρδιά του χρέους του πλανητάρχη, ο ουρανοξύστης στο Σικάγο.

Διαγραφή χρεών και ελάχιστος φόρος

Η ανάλυση των αρχείων από τους NYT δείχνει ότι όταν ο συγκεκριμένος πύργος Τραμπ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, οι μεγάλες τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια «χάρισαν» απλόχερα στον νυν πρόεδρο άπλετο χρόνο για να ξεπληρωθούν τα χρέη, μεγάλο μέρος εκ των οποίων τελικώς διαγράφηκε. Και ενώ χρέος που έχει διαγραφεί συνήθως σημαίνει στις ΗΠΑ μεγάλο λογαριασμό στην Εφορία, ο Τραμπ φαίνεται ότι κατάφερε και να ξεφορτωθεί τα χρωστούμενα δάνεια και να πληρώσει σχεδόν μηδενικό φόρο για αυτά, με το επιχείρημα των σημαντικών ζημιών που κατέγραφαν οι άλλες επιχειρήσεις του.

Ο επικεφαλής νομικός του Οργανισμού Τραμπ, Αλάν Γκάρτεν, είπε στους ΝΥΤ ότι και ο όμιλος και ο πρόεδρος πλήρωσαν όλους τους… απαραίτητους φόρους για τα διαγραφέντα χρέη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συναλλαγές που έγιναν «πριν από πολλά χρόνια» και τακτοποιήθηκαν «στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 που οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων».

Όπως και νά έχει, η αποκάλυψη δεν βολεύει τον Τραμπ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, αποτελώντας πλήγμα για την εικόνα του δεινού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία πάνω στην οποία έχει κτίσει την πολιτική του καριέρα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, o Τραμπ κανόνισε ώστε δυο από τις εταιρείες του περιορισμένης ευθύνης να δανειστούν περισσότερα από 700 εκατομμύρια για τον ουρανοξύστη του Σικάγο και απευθύνθηκε στην Deutsche Bank για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Η γερμανική τράπεζα δέχθηκε να χορηγήσει δάνειο 640 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του, το δάνειο άρχισε να φτάνει στη λήξη του, πριν ολοκληρωθεί ο ουρανοξύστης.

Παρότι αρχικά η Deutsche Bank συμφώνησε σε παράταση της αποπληρωμής, μετά αρνήθηκε να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι και ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση εναντίον της , καταγγέλλοντας τους Γερμανούς τραπεζίτες για «ληστρικές δανειστικές πρακτικές». Η τράπεζα απάντησε κι αυτή με μήνυση απαιτώντας αποπληρωμή του δανείου.

Τον Ιούλιο του 2010, ωστόσο επήλθε συμβιβασμός, του οποίου οι όροι δεν αποκαλύφθησαν, αλλά οι φορολογικές δηλώσεις και έγγραφα για το δάνειο δείχνουν ότι «χαρίστηκαν» περίπου 270 εκατομμύρια από το συνολικό δάνειο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments