Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει ξανά το 1904 με τέσσερις νεκρούς και τεράστιες καταστροφές

Σεισμός Σάμος: Ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει ξανά το 1904 με τέσσερις νεκρούς και τεράστιες καταστροφές
Σεισμός Σάμος: Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Εγκέλαδος χτυπά το νησί με μεγάλη σφοδρότητα.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ισχυρός σεισμός χτυπάει τη Σάμο. Στις 11 Αυγούστου 1904, 116 χρόνια πριν, ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,8 ρίχτερ, είχε πλήξει ξανά το νησί. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο σεισμός αυτός, είχε μέγιστη ένταση Μερκάλι Χ. Η κλίμακα αυτή, δεν μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, όπως η κλίμακα Ρίχτερ. Αντίθετα, ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μια δεδομένη περιοχή. Το επίπεδο Χ, στο οποίο ταξινομήθηκε ο σεισμός αυτός, θεωρείται ακραίο.

Μεταξύ του σεισμού και του μετασεισμού, ο οποίος σημειώθηκε τρεις ημέρες αργότερα, εκτός από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, καταστράφηκαν ολοσχερώς 540 κτίρια. Η σεισμική δόνηση επεκτάθηκε στην Πάτμο και την Ανατολία, ενώ το έδαφος έτρεμε μέχρι την Χίο και την Σαντορίνη, όπως και το Αϊδίνιο και το Οντεμίς στην Τουρκία.

Σεισμογενές νησί η Σάμος

Η Σάμος θεωρείται ένα εν γένει σεισμογενές νησί, με πολλαπλούς σεισμούς μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες. Έξι σεισμοί καταγράφηκαν κατά τον 19ο αιώνα και δύο περισσότεροι τον 20ο αιώνα. Μια ανάλυση δείχνει ότι τρεις σεισμοί έχουν συμβεί πριν τον 19ο αιώνα, περίπου το 200 π.Χ., 47 και το 1761. Ένας σεισμός το 1476 που ίσως κατέστρεψε το νησί είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του νησιού από τους Γενουάτες. Επίσης, τον 6ο αιώνα έγινε άλλος σεισμός περίπου το 500 μ.Χ.

6,7 Ρίχτερ ο σημερινός σεισμός

Σήμερα, το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου 2020 λίγο πριν τις 2, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 6,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε 19 χλμ βορειοδυτικά της Σάμου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 12 χλμ. Σημειώνεται πως ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με ορθοπαιδικά τραύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Αντίθετα, στην Τουρκία έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες και υπάρχουν νεκροί και εγκλωβισμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments