Πολιτική

Πέτσας Τουρκία: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση – Το θέμα είναι πλέον ευρωπαϊκό

Πέτσας Τουρκία: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση – Το θέμα είναι πλέον ευρωπαϊκό
Πέτσας Τουρκία: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τη νέα NAVTEX από τη μεριά της Άγκυρας και τόνισε ότι το θέμα έχει πάρει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Τη νέα NAVTEX της Τουρκίας για το Oruc Reis κλήθηκε να σχολιάσει ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα είναι πλέον ευρωπαϊκό και ότι έχει ξεφύγει από τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η νέα κίνηση από τη μεριά της Άγκυρας αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό.

«Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη ‘’διπλωματία των σεισμών’’, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η ‘’διπλωματία των Navtex’’ οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο ας κλείσουμε τη μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως αφετηρία καλής συνεργασίας για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου.

Η NAVTEX της Τουρκίας

Η νέα NAVTEX, αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια από σήμερα 1 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Η νέα NAVTEX αφορά έρευνες σε θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Προ ημερών η Τουρκία είχε ακυρώσει Navtex που ήταν προγραμματισμένη για τις 28η Οκτωβρίου σε μία κίνηση καλής θέλησης, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα στοιχεία της NAVTEX και την περιοχή στο χάρτη

Στον χάρτη αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύεται από τη νέα Navtex και η οποία απέχει 16 μίλια από τη Ρόδο και 50 από το Καστελόριζο.

Τι είπε για τα μέτρα στήριξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό θα διευρυνθεί, αν παραστεί ανάγκη. «Πρόκειται για 2.000 ευρώ μίνιμουμ στην εστίαση, ακόμα και για ένα μικρό καφέ. Θα είμαστε δίπλα στον κλάδο της εστίασης» διαβεβαίωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments