Πολιτική

Χαρδαλιάς μέτρα: Γι’ αυτόν τον λόγο έκλεισαν οι χώροι εστίασης

Χαρδαλιάς μέτρα: Γι’ αυτόν τον λόγο έκλεισαν οι χώροι εστίασης
Χαρδαλιάς μέτρα: Tι διευκρίνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, για το «lockdown» σε καφετέριες και μπαρ.

Τους λόγους που έβαλαν λουκέτο στην εστίαση, εξήγησαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, διευκρίνισε ότι το lockdown σε καφετέριες και μπαρ, έγινε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Χαρακτηριστικά, είπε πως:

«Tα κριτήρια είναι απόλυτα επιδημιολογικά και κάνουμε ότι προτείνουν οι επιστήμονες. Δεν γίνεται τίποτα διαφορετικό, από ότι ισχύει παγκόσμια. Έχουμε φτάσει σε μια φάση που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν το ζήτημα της εστίασης και των αθλητικών δραστηριοτήτων». «Προφανώς η πλειοψηφία από τους ανθρώπους της εστίασης τήρησαν τα μέτρα, αλλά λίγοι που δεν τα τήρησαν έχουν την ευθύνη για πολλά προβλήματα. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τον χώρο της εστίασης», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, στην μετάδοση του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τόνισε πως η μετάδοση παρατηρήθηκε κυρίως σε κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα όπου δεν γίνονταν χρήση μάσκας.

«Συμπερασματικά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχει αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο 1,5 μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα όπως π.χ η κατανάλωση φαγητού ή ποτού από τον ανοιχτό στον κλειστό χώρο» υπογράμμισε ο καθηγητής, κάνοντας έκκληση για χρήση μάσκας παντού.

«Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει καταρχήν τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η πιθανότητα μετάδοσης από φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι σε ανοιχτό χώρο.

Τι διευκρίνισε ο υφυπουργός για τα μέτρα του lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό,  έκανε λόγο αρχικά για τις 46 περιφέρειες που βρίσκονται από σήμερα στο πρώτο επίπεδο και τις 26 που βρίσκονται στο επίπεδο 2, το κόκκινο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Σερρών που βρίσκονται πια στο γκρι επίπεδο, αυτό του lockdown.

Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας με τις εξής εξαιρέσεις:

  •  Από και προς την εργασία, με βεβαίωση από τον εργοδότη.
  • Για την μετακίνηση των μαθητών με βεβαίωση του διευθυντηή.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS στο 130333 με τους εξής κωδικούς:

1) Μετακίνηση για λόγους Υγείας (σ.σ. γιατρό, φαρμακείο κλπ)

2) Για κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης

3) Για δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά.

4) Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για μεταφορά σε συγγενείς πρώτου βαθμού αν υπάρχει ανάγκη και για μεταφορά μαθητών.

5) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους του νόμου ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων

6) Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο έως και 2 άτομα. Αλλά και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

Από τις 21:00 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός από λόγους εργασίας, υγείας, ή κατοικίδιο πάντα με βεβαίωση ή SMS.

Αναστέλλονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε όσα ισχύουν για τις αθλητικές διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Πρόσθετα μέτρα ισχύουν για τον αθλητισμό, καθώς για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών προβλέπονται τα εξής:

Αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα, επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Επίσης, αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών οι αγώνες και μόνο της Α εθνικής ποδοσφαίρου (Superleague) και της Α1 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League) ενώ επιτρέπονται μόνο οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague και Basketball Champions League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA και Euroleague.

Τι είπε για τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός είπε πως «τα σχολειά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Έχουμε δει πως δεν υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική διασπορά. Το πρόβλημα δεν ήταν τα σχολεία μας. Οι ειδικοί αποφάσισαν πως στα λύκεια σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά (Θεσσαλονίκη, Σέρρες) είναι επικίνδυνο να μπει ο ιός και σχολεία, για αυτό και αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση».

Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για το τι θα ισχύσει στις αθλητικές διοργανώσεις στις δύο παραπάνω Περιφέρειες.

Τι ισχύει σε TAXI και IX

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως στα Τaxi και τα ΙΧ δεν ισχύουν οι κανόνες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, στα ΙΧ επιτρέπεται ακόμη ένα άτομο, εάν πρόκειται για θέμα υγείας. Ένα άτομο δηλαδή μπορεί να έχει και συνοδό. Αντίστοιχα, οι δύο γονείς μπορούν να συνοδέψουν το παιδί τους. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακόμη, είπε πως καταστήματα με οπτικά και ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να εξυπηρετήσουν μόνο κατόπιν ραντεβού.

Δείτε όλη την ενημέρωση:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments