Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Περισσότερες ΜΕΘ και γιατρούς ζητά για τη Θεσσαλονίκη ο Ιατρικός Σύλλογος

Ελλάδα κορωνοϊός: Περισσότερες ΜΕΘ και γιατρούς ζητά για τη Θεσσαλονίκη ο Ιατρικός Σύλλογος
Ελλάδα κορωνοϊός: Ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Νίκος Νίτσας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ο κ. Νίτσας ζήτησε από τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες Covid-19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε κάνει πριν το εορταστικό πενθήμερο να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία ώστε να μη φθάσουμε σε σοκαριστικούς αριθμούς εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το κλείσιμο των λυκείων το μέτρο κρίθηκε ανεπαρκές από τον ΙΣΘ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στα γυμνάσια γιατί «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό (κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία)». Επίσης ο ΙΣΘ ζήτησε της διάθεση μιας μονάδας του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται ενώ ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη.

Αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη λέει η ΠΟΕΔΗΝ

«Καμπανάκι» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα για τις αντοχές της ΜΕΘ χτύπησε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ειδικότερα, τόνισε ότι καταγράφεται ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται με ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού. Ειδικότερα, ανέφερε ότι σε ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 100 ασθενείς και 70 στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνει ότι στην Αττική γεμίζουν επικίνδυνα οι κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας πως όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

«Είναι κρίμα να μην λειτουργούν κρεβάτια έτοιμα εξοπλισμένα όπως στο Σωτηρία ( δηλαδή τα 35 που είναι δωρεά της Ελληνικής Βουλής) λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας πως οι γενικές ΜΕΘ είναι λίγες και γεμάτες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα οι μετατροπές που έγιναν αφήνουν διασωληνωμένους ασθενείς άλλων παθήσεων εκτός ΜΕΘ.

ΜΕΘ στην Αττική

  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 9 νοσηλευόμενοι 3 κενά.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 6 νοσηλευόμενοι 2 κενά.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 12 νοσηλευόμενοι 5 κενά. Υπάρχουν 6 κλίνες ακόμη της καρδιοχειρουργικής μονάδος που ακόμη δεν λειτούργησαν.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 8 νοσηλευόμενοι 3 κενά.
  • ΕΛΠΙΣ: 4νοσηλευόμενοι 2 κενά.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι 1 κενό.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 32 νοσηλευόμενοι 9 κενά.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: ΓΕΜΙΣΕ. 2 μόνο κενά

Αριθμός ρεκόρ νοσηλευομένων σε ΜΕΘ στην Αττική

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ οι νοσηλευομένοι σε ΜΕΘ Covid στην Αττική έχουν φτάσει τους 100, ενώ οι κενές κλίνες είναι 27.

Πάνω από 500 οι υγειονομικοί που νοσούν

Σήμερα προέκυψαν 13 κρούσματα συναδέλφων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ στον Άγιο Σάββα δύο νοσηλεύτριες είναι θετικές στον κορωνοϊό. Στο νοσοκομείο της Άμφισσας φαίνεται ότι η διασπορά είναι μεγάλη αφού μετά τους 2 γιατρούς, ακόμη δύο συνάδελφοι της νοσηλευτικής υπηρεσίας βρέθηκαν θετικοί.

Όσον αφορά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χτες διεκπεραιώθηκε η εισαγωγή 16 ασθενών από το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Σήμερα θα διεκπεραιωθεί η εισαγωγή από το Χατζηκώστα άλλων 10 ασθενών από το γηροκομείο. Την ίδια στιγμή οι κλίνες κοροναϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου γεμίζουν. Η Άρτα πήρε 11 ασθενείς και η κλινική είναι γεμάτη.

Στους 10 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε λίγες ώρες

Στους 675 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Τα τελευταία θύματα ήταν μια 53χρονη που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παμμακάριστος, ένας 89χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, ένας 92χρονος, μια 87χρονη και μια 83χρονη που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ. Επίσης, ένα 60χρονος στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ένας 87χρονος στο νοσοκομείο Πατρών, μια 52χρονη στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο, ένας 90χρονος στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και μια 92χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Να σημειώσουμε ότι σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους έχει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οποίο συζητιέται και το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Στην κυβέρνηση προβληματίζονται μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, στην Αττική και κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό ακόμη και νέα καραντίνα.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει η σκέψη για lockdown στην Αττική, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα των επόμενων ημερών. Η κυβέρνηση κοιτάει μέρα με τη μέρα τι γίνεται.

Αυτό που είναι ορατό στον καθένα, πάντως, είναι ότι τα νοσοκομεία της Αθήνας – όπως και όλης της Ελλάδας – δέχονται πίεση λόγω της αύξησης των διασωληνωμένων και το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να αντέξει το ΕΣΥ. Μάλιστα, αυτό που εξετάζεται πολύ έντονα και είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί άμεσα είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού. Ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού με ταξίδια από και προς τις κόκκινες περιοχές του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας είναι μεγάλος και προκειμένου να αποφευχθεί, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να τις απαγορεύσει πριν το Σαββατοκύριακο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments