Πολιτική

Γιώργος Κατρούγκαλος Μπάιντεν: Ας κρατάμε μικρό καλάθι με την εκλογή του νέου προέδρου

Γιώργος Κατρούγκαλος Μπάιντεν: Ας κρατάμε μικρό καλάθι με την εκλογή του νέου προέδρου
Γιώργος Κατρούγκαλος Μπάιντεν: Σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών και εξέφρασε επιφυλάξεις για την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική της Αμερικής καθορίζεται από συμφέροντα» σημείωσε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφορικά με την εκλογή του Μπάιντεν και τα «μηνύματα» που αυτή στέλνει στην Ελλάδα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, για την δημοσκοπική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά για τον νέο πλανητάρχη.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως ο Τζο Μπάιντεν «γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου» και «δεν θα έχει τη στενή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ», όμως επισημαίνει πως τα συμφέροντα καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και όχι οι «προσωπικές προτιμήσεις των εκάστοτε Προέδρων».

Ποια λάθη καταλογίζετε στην κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε lockdown αν το εισηγούνταν οι επιστήμονες; Η κυβερνητική πολιτική είναι γεμάτη αντιφάσεις, κενά και παραλείψεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν χαρακτήριζε «σχεδόν αδιανόητο» ένα καθολικό lockdown, για να το επιβάλει λίγες μέρες μετά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε την απόφαση για το πρώτο lockdown και γενικά «βάζουμε πλάτη» σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να βγούμε από την κρίση της πανδημίας.

Η βαριά ευθύνη της κυβέρνησης έγκειται στο ότι, ενώ όλη η ελληνική κοινωνία είχε συνειδητά πειθαρχήσει και είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο πρώτο κύμα, με την αμέλεια που επέδειξε στη συνέχεια και τις παλινωδίες της απεμπόλησε αυτή την επιτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει το άνοιγμα του Τουρισμού να γίνει με σοβαρότητα και όχι με αποσπασματικό τρόπο. Ξέρουμε τι (δεν) έκανε η κυβέρνηση. Ένα χρόνο μετά την ακύρωση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια 750 νέων και συγχρόνων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ΝΔ άφησε τον κόσμο να συνωστίζεται σαν σαρδέλες.

Είναι δυνατό στην αποκλιμάκωση της κρίσης, την Άνοιξη, τα σχολεία να λειτουργούσαν με υποδιπλασιασμό των τάξεων και τον Σεπτέμβρη να ανοίξουν χωρίς παρόμοια μέτρα; Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ακολουθεί πάντα τις συμβουλές των ειδικών. Γιατί τότε αρνείται η κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων; Ήδη έχουμε επώνυμες δηλώσεις μελών της σύμφωνα με τις οποίες «οι ειδικοί προτείνουμε πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται», ενώ στηλιτεύουν «την ολιγωρία» που σημειώθηκε ως προς την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αύξηση των κρουσμάτων για να έχει πολιτικό όφελος;

Ενώ εμείς έχουμε επιδείξει πατριωτισμό και σοβαρότητα και στα εθνικά θέματα και στον κορωνοϊό, η επικοινωνιακή στάση της ΝΔ απέναντι μας είναι γενικά ανεύθυνη και δημαγωγική. Δεν είχε αποκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «δούρειο ίππο της Τουρκίας» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;

Πολλοί θεωρούν πως η τουρκική προκλητικότητα θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Πώς διαβάζετε εσείς τις κινήσεις των γειτόνων;

Ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση; Η Τουρκία έχει μία σταθερή αναθεωρητική στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας επιχειρεί πάγια να θέσει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η κυβέρνηση έχει και εδώ σοβαρές ευθύνες, γιατί δεν όρισε εξαρχής με σαφήνεια, ούτε υπεράσπισε με αποφασιστικότητα τις κόκκινες γραμμές της, αποθρασύνοντας περαιτέρω την τουρκική παραβατικότητα. Δεν εξασφάλισε έγκαιρα κυρώσεις, που θα μετέτρεπαν σε ευρωτουρκικές τις κόκκινες αυτές γραμμές.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα εξέλαβε την αναβολή απόφασης για τις κυρώσεις έως τον Δεκέμβριο ως πράσινο φως για νέες, προκλητικές ενέργειες. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται να ξαναβρούμε πυξίδα στα εθνικά ζητήματα και ένα σχέδιο στρατηγικής που αυτή τη στιγμή λείπει.

Έχουμε εξειδικεύσει πλευρές αυτού του σχεδίου ζητώντας από την κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ μία διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία: αφενός να ασκείται με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεων της, ιδανικά πριν εκδηλωθούν, με ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου μαζί της, βάζοντας στο τραπέζι την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και την εφαρμογή και επικαιροποίηση της Δήλωσης για το προσφυγικό.

Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Ο Μπάιντεν έχει όντως εργαστεί για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι δεν θα έχει τη στενή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν που είχε αναπτύξει ο Πρόεδρος Τραμπ, τον οποίο έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «αυταρχικό». Δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτό θα οδηγήσει σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες, πέραν της φραστικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας που έχουμε ήδη δει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ΗΠΑ προσδιορίζουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της εξωτερικής τους πολιτικής, υπερβαίνοντας τις προσωπικές προτιμήσεις των εκάστοτε Προέδρων. Για αυτόν τον λόγο, η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα κεκτημένα που εξασφάλισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τον στρατηγικό διάλογο, το πλαίσιο 3+1 με το Ισραήλ, την EastMed Act), ούτως ώστε να διεκδικήσει μια πολύ πιο αποφασιστική στάση από τη Ουάσιγκτον απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς εκβιασμούς.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μέχρι και 20 μονάδες πίσω από τη ΝΔ;

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι είναι ακριβείς, αν και παρόμοιες ακραίες προβλέψεις περί, δήθεν, double score και 19 μονάδων διαφοράς, είχαμε και προεκλογικά, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πάντα μία φωτογραφία της στιγμής. Σε συνθήκες κρίσεων -και σήμερα έχουμε πολλαπλές και αλληλοτροφοδοτούμενες- υπάρχει μία τάση του εκλογικού σώματος να συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση, «to rally around the flag», που λένε οι Αγγλοσάξονες. Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη μας να δώσουμε θετική διέξοδο στις αγωνίες του ελληνικού λαού, μπροστά στο κοινωνικό τσουνάμι που φέρνει αναπόφευκτα η κυβερνητική πολιτική.

Ασκείτε σφοδρή κριτική στην ηγεσία του υπ. Προστασίας του πολίτη, όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς υπουργούς. Πώς το εξηγείτε;

Η κριτική μας δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά, αφορά συνολικά στην πολιτική «νόμου και τάξης» της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως εφαρμόζεται, ασχολείται περισσότερο με τα δεκατετράχρονα που διαδηλώνουν παρά με την εγκληματικότητα. Εμείς θεωρούμε την ασφάλεια δημόσιο, λαϊκό δικαίωμα, που πρέπει να υπηρετείται με σοβαρότητα, σεβασμό στο σύνταγμα και στα θεμελιώδη δικαιώματα και όχι ως άσκηση επικοινωνίας, όπως συχνά πράττει η κυβέρνηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments