Ελλάδα

Κρήτη καιρός: Έντονη βροχόπτωση στο νησί – Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Κρήτη καιρός: Έντονη βροχόπτωση στο νησί – Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία
Κρήτη καιρός: Στα 100 χιλιοστά το νερό που έχει πέσει στο νησί, με τις αρχές να εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Από έντονη κακοκαιρία ταλαιπωρείται για ακόμα μία φορά η Κρήτη. Από το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, έως και αυτήν την ώρα σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, με τα ύψη βροχόπτωσης να φθάνουν ήδη τα 100 χιλιοστά, έχοντας δημιουργήσει προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας, στον οποίο παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στο νησί, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης, έως τις 09:00 το πρωί.

Ο Δήμος Χερσονήσου στο επίκεντρο της κακοκαιρίας:

Η κακοκαιρία και οι τεράστιες ποσότητες νερού από την βροχή που πέφτει από χθες στην περιοχή, προκαλούν σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές. Η ΕΜΑΚ επιχειρεί στην περιοχή των Γουρνών με βάρκες και το ερπυστριοφόρο, καθώς σύμφωνα με όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος, Γιάννης Σέγκος, το ποτάμι των Γουβών έχει φουσκώσει και παρέσυρε αυτοκίνητα προς τη θάλασσα.

Όπως αναφέρει το ekriti δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Ο κ. Σέγκος είπε ότι σήμερα θα είναι κλειστά τα σχολεία σε Ανάληψη, Μοχό και ίσως Γούρνες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν γονείς και παιδιά. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν τα ορμητικά νερά να έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα τους.

Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες και για εγκλωβισμένους κατοίκους στα σπίτια τους, οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν έξω εξαιτίας των χειμάρρων. Σημειώνεται ότι κατολισθήσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ώρες στα Σπήλια, από Άγιο Σώζωντα προς Πεζά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στην Σταλίδα Χερσονήσου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα πλημμυρισμένα σπίτια και οι κάτοικοι που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους, συνθέτουν το παζλ.  Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος μιλώντας στο ράδιο 98,4:

«Έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Σταλίδα, Ανάληψη Χερσονήσου, Χερσόνησο, Γούρνες, Γούβες και Επισκοπή. Έχουν φουσκώσει όλα, έχουν παρθεί αυτοκίνητα από τον κεντρικό της Ανάληψης προς τις Γούρνες. Παντού έχουμε θέματα, βρέχει πολύ και πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μηχανήματα επεμβαίνουν για να απελευθερώσουν τη ροή του νερού, ελπίζουμε ένα αυτοκίνητο με αλάρμ που κατέληξε στις Γούρνες στη θάλασσα να μην έχει κανένα μέσα. Εκείνο που προτείνω είναι ακόμα και τη διακλάδωση των Γουβών και όλη την παραλιακό δρόμο να τον αποφεύγουν. Σε πολλά σημεία τα νερά είναι πολύ βαθιά. Μην διακινδυνεύσει κανείς να μη μπει σε ρέμα με πολύ νερό, θα παρασυρθεί».

Πότε θα εξασθενίσουν τα φαινόμενα:

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr , οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες σε ολόκληρη την Κρήτη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments