Τεχνολογία

SpaceX: Ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο διαστημικό ταξί

SpaceX: Ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο διαστημικό ταξί
SpaceX: Ιστορία έγραψαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου SpaceX και ΝASA.

Έναν νέο κεφάλαιο στην ιστορία του διαστήματος έγραψαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου,  SpaceX και NASA στέλνοντας με επιτυχία τέσσερις αστροναύτες, τρεις Αμερικανούς κι έναν Ιάπωνα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εγκαινιάζοντας και επίσημα της αποστολές «διαστημικού ταξί».

Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew-1 Dragon «Resilience» της SpaceX έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος, μετά από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσγειώθηκε σε ένα πλοίο – πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τρεις άντρες και μία γυναίκα ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο διάστημα:

Οι αστροναύτες είναι ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ, η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Μάλιστα, ο Γκλόβερ είναι ο πρώτος μαύρος αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο διάστημα. Το ταξίδι τους θα διαρκέσει 27,5 ώρες και θα παραμείνουν εκεί έξι μήνες. Όταν φθάσουν στον Σταθμό, θα βρουν εκεί την Κέιτ Ρούμπινς της NASA και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση αστροναυτών από το αμερικανικό έδαφος μετά τη διακοπή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια η NASA εξαρτιόταν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» για να στέλνει τα πληρώματά της στον ΔΔΣ. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο ο και νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρησαν τις NASA και Space X.  Υπενθυμίζεται πως η NASA έχει συνάψει συμφωνία και με τη Boeing για μελλοντικές διαστημικές υπηρεσίας «ταξί» με το υπό δοκιμή σκάφος της CST-100 Starliner.

Δείτε παρακάτω τη στιγμή της εκτόξευσης:

Ποια είναι όμως η SpaceX;

Η SpaceX έχει στο ενεργητικό της αρκετά σημαντικά επιτεύγματα: ήταν η πρώτη εταιρεία που βασιζόμενη σε ιδιωτική χρηματοδότηση έθεσε σε τροχιά πύραυλο υγρών καυσίμων (τον πύραυλο Falcon 1 το 2008), η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε επιτυχημένα να εκτοξεύσει, να θέσει σε τροχιά και να ανακτήσει ένα διαστημικό σκάφος (το Dragon το 2010) και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε διαστημικό σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (το Dragon το 2012).

Επίσης, πέτυχε την πρώτη κάθετη προσγείωση πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φορτίου σε τροχιά και την πρώτη επανάχρηση πυραύλου που είχε αποστείλει φορτίο σε τροχιά (με τον Falcon 9 το 2015 και το 2017 αντίστοιχα), ενώ έγινε και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε φορτίο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο (με τον πύραυλο Falcon Heavy το 2018). Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει 14 αποστολές ανεφοδιασμού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που έχει συνάψει με τη NASA.

Το 2011, η SpaceX ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός επαναχρησιμοποιούμενου συστήματος εκτόξευσης. Τον Δεκέμβριο του 2015 ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα, όταν για πρώτη φορά ένας πύραυλος Falcon 9 επέστρεψε από πτήση και προσγειώθηκε σε εξέδρα κοντά στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκε. Τον Απρίλιο του 2016, με την εκτόξευση της αποστολής CRS-8, η SpaceX πέτυχε την κάθετη προσγείωση του πρώτου σταδίου του πυραύλου επάνω σε πλωτή αυτόνομη εξέδρα στα ανοιχτά του ωκεανού.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2017, η SpaceX έγινε ο πρώτος οργανισμός εκτοξεύσεων που πέτυχε την εκ νέου εκτόξευση και προσγείωση πυραύλου, που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά για αποστολή φορτίου σε τροχιά. Πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2019 εκτόξευσε το νέο σκάφος Dragon 2, που είναι κατάλληλο για τη μεταφορά ανθρώπων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments