Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Επίδομα 800 ευρώ: Τι ισχύει για τις κλειστές επιχειρήσεις και τι για τις πληττόμενες. Όσα πρέπει να ξέρουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Το βράδυ της Κυριακής 15 Νοεμβρίου άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα «ΕΕΡΓΑΝΗ» για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας του Νοεμβρίου για το επίδομα των 800 ευρώ. Πλέον, κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και εργοδότες μπορούν να δηλώνουν στο σύστημα τους εργαζόμενους που έθεσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Νοεμβρίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν για τη διασπορά της νόσου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν δυο προθεσμίες για την υποβολή αίτησης για το επίδομα των 800 ευρώ:

  • οι εργοδότες κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους έως τις 24 Νοεμβρίου,
  • οι εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Η συμπλήρωση των δηλώσεων θα ακολουθήσει τις ημερομηνίες των τοπικών ή εθνικών lockdown. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης στην επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων ανά επιδημιολογικό επίπεδο ή ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά την επικράτεια για τον μήνα Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις εργοδότες κατά την υποβολή των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους πρέπει να λάβουν υπόψη τον κάτωθι πίνακα: svg%3E svg%3E svg%3E

Για τους ΚΑΔ 85.10 και 88.91 το σύστημα θα ανοίξει στις 16/11/2020. Σημειώνεται πως όποιοι ΚΑΔ υπάρχουν στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι, ΙΙ ΙΙΙ και IV χωρίς να έχουν εξαιρέσεις θεωρούνται κλειστοί. Σε αντίθετη θεωρούνται πληττόμενοι. Ειδικότερες περιπτώσεις:

  • Οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ 85.10 κλείνει με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ 85.20 πλήττεται, με ημερομηνία έναρξης στις 16/11/2020.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές:

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το επίδομα θα λάβουν πρώτοι οι εργαζόμενοι των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων και στη συνέχεια αυτοί των πληττόμενων. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων, βάσει ΚΑΔ, θα πραγματοποιηθούν από τις 27/11/2020 έως και τις 3/12/2020.

Σημειώνεται ότι μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης. Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments