Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 20/11: Τρόμος για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Δραματική η έλλειψη σε ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 20/11: Τρόμος για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Δραματική η έλλειψη σε ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 20/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες πάνω από τρεις χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με 499 - Δραματική είναι η εικόνα των ΜΕΘ, σε επίταξη προχωρά η κυβέρνηση - Θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες (3227) σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (19/11), ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 499. Άλλοι 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από τη χθεσινή ανακοίνωση μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστοί άλλοι 28 θάνατοι στην Ελλάδα. Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι τόσο δραματική που η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη 200 κλινών για Covid μετά την άρνηση των κλινικαρχών να τις παραχωρήσουν εθελοντικά, όπως ζητήθηκε αρχικά.

Εν τω μεταξύ, ο Στέλιος Πέτσας ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα υπάρξει παράταση του lockdown, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ειδικών και πολιτών που βλέπουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου είναι ένα σενάριο που ολοένα και απομακρύνεται καθώς φαίνεται πως το lockdown θα παραταθεί για μία με δύο εβδομάδες. Ανάλογα δηλαδή με την πορεία της πανδημίας, είτε θα μείνουμε σε κατάσταση αποκλεισμού μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου είτε θα πάμε στις 14 Δεκεμβρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αφού λάβει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με την πορεία της πανδημίας, θα εκπονήσει και θα ανακοινώσει το σχέδιό της για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Μπορεί η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες να διοχέτευε πληροφορίες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με αρχή τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος την εστίαση, ωστόσο, ακόμη και αυτός ο προγραμματισμός βαίνει προς αναθεώρηση με τους επιστήμονες να σταθμίζουν διαρκώς όλα τα δεδομένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην παρούσα φάση η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για την άρση των μέτρων. «Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, «σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι πρέπει να πάμε σε σκληρό lockodwn αλά Κίνα για να «σπάσουμε» τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση, αλλά παραμένουμε σε αρκετά υψηλά νούμερα. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.  svg%3E

Σκληρό lockdown σε μοντέλο Κίνας

Στη συνέχεια της συνέντευξης του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι το ιδανικό σενάριο ήταν να μπει η χώρα σε ένα σκληρό lockdown 15 ημερών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι έγινε και στην . Θυμίζουμε ότι στην επαρχεία Γιουχάν που ξεκίνησε ο  κάθε πολίτες είχε δικαίωμα να βγει μια φορά την εβδομάδα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την . Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή.

Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.  Ως προς την επίταξη, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Αν δεν είχαμε lockdown, κάθε μέρα τα κρούσματα θα ήταν 5 με 6 χιλιάδες»

Την εκτίμησή του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο παθολόγος λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας που χαρακτηριστικά δήλωσε ότι αν δεν είχαμε lockdown, τότε τα κρούσματα θα κυμαίνονταν από 5 έως 6 χιλιάδες καθημερινά.

«Ήδη το απαγορευτικό, το οποίο ισχύει πλέον για δύο εβδομάδες, έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα. Άρα σε πρώτη φάση βλέπουμε τις καμπύλες τόσο για την Αθήνα, όσο για την Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά λοιπόν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης.

Το πρόβλημα είναι ότι παρότι αναμένουμε την πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε. Θα έχουμε δηλαδή ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων», δήλωσε στον Real FM και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ.

Ο υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό», αλλά και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες σημείωσε ακόμα ότι: «Ηπροσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, δηλαδή να μην κάνουν κατάχρηση των sms και όταν λέμε μένουμε σπίτι, να μένουμε σπίτι μόνοι μας και να αποφεύγουμε οποιουδήποτε είδους κοινωνική συγκέντρωση. Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα αυτοαπομόνωσης των πολιτών, δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε άλλα μέτρα».

Θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown

Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει πιθανή την παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες, απάντησε ότι «αυτό το βλέπω πολύ εφικτό να γίνει γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γιατί ξέρετε ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε».  svg%3E

Τι είπε για την στρατηγική των lockdown «ακορντεόν»

Σε σχέση με το lockdown «ακορντεόν» επισήμανε ότι «αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, με την έννοια ότι κάποια στιγμή ελπίζουμε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα, ελπίζουμε να λειτουργήσει. Αν λειτουργήσει θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν όμως αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων, αν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό ενδεχομένως θα γίνει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην Άνοιξη, οπότε ελπίζουμε να βγούμε στο ξέφωτο».

Η εντολή για την επίταξη των κλινών Covid στη Θεσσαλονίκη

Από χθες το βράδυ, όλοι συζητούν για την άρνηση των κλινικαρχών να δώσουν τις κλίνες Covid που ζήτησε η κυβέρνηση. Μάλιστα, είχε δοθεί και τελεσίγραφο για τις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επιτάχθηκαν 2 κλινικές στη Θεσσαλονίκη μαζί με το προσωπικό τους. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι θα χρειαστεί δυο – τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν οι συγκεκριμένες κλινικές. Έτσι, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες για τη νοσηλεία ασθενών με Sars-Cov-2.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, το υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του , τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non Covid του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το  5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ». svg%3E

Τι γίνεται με τις ΜΕΘ πανελλαδικά

Η εκθετική αύξηση των θετικών κρουσμάτων και των διασωληνωμένων με Covid-19, έχει οδηγήσει το Σύστημα Υγείας σε συνθήκες «πολέμου» και τους γιατρούς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να βρίσκονται μια «ανάσα» από το να σταματήσουν να δέχονται ασθενείς.

Στο 82% η πληρότητα

Η πληρότητα των ΜΕΘ επί του συνολικού αριθμού ανέρχεται στο 82%. Ειδικότερα, σύμφωνα με το , σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

  • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της  (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία , Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

Αναλυτικά οι ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%) Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Σημειώνεται ότι οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)
svg%3E

Καλά τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου – Η δήλωση του Άλμπερτ Μπουρλά

Pfizer και BioNTech καταθέτουν αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση σήμερα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για το εμβόλιό τους για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση στα social media. Για ιστορική στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Biontech και Pfizer

Το 95% φθάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Biontech σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ενώ προφυλάσσει ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες οι δύο εταιρείες, επισημαίνοντας ότι αναμένουν «εντός των ημερών» την έγκριση της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι δύο εταιρείες είχαν αρχικά ανακοινώσει αποτελεσματικότητα «άνω του 90%», ενώ οι μόνες σοβαρές παρενέργειες αφορούσαν το 2% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα και ανέφεραν κόπωση και πονοκέφαλο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν μάλιστα, σπανιότερα και πιο περιορισμένες παρενέργειες από ό,τι τα νεαρότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Biontech και Pfizer.

Η αποκάλυψη του pagenews.gr για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγή και διανομή εμβολίου κατά του  έχει ξεκινήσει και, παράλληλα, η συζήτηση για το αν ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός ή όχι. Λίγο μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για το πώς η χώρα μας θα παραλάβει τα εμβόλια και θα εμβολιάσει τον πληθυσμό, ο Κυριάκος Βελόπουλος της  έριχνε νερό στον μύλο των αρνητών, δηλώνοντας «τι θα πει υποχρεωτικό το εμβόλιο; Πώς θα υποχρεώσεις κάποιον να κάνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό αν δεν θέλει; Το σώμα μας είναι δικό μας!».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pagenews, ο εμβολιασμός του πληθυσμού για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτικός για όλους, από τη στιγμή που έχει ήδη ψηφισθεί η δυνατότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Με τον νόμο 4675 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11 Μαρτίου 2020, δηλαδή κατά την πρώτη καραντίνα, σημειώνεται ότι «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου». Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας κατά την παρουσίαση του σχεδίου, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα, ενώ κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments