Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν»

Τζο Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν»
Τζο Μπάιντεν: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι η συσσώρευση πυρηνικής ικανότητας» τόνισε σε συνέντευξή του ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την πρόθεσή του να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν κατά τη διάρκεια της θητείας του επιβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα,τόνισε ότι θα προβεί σε διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η Τεχεράνη συμμορφωθεί και πάλι πλήρως με τη συμφωνία, προειδοποιώντας για το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι η συσσώρευση πυρηνικής ικανότητας. Η απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος , οι οποίες θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και οι ίδιες πυρηνικά όπλα» είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στους New York Times.

«Σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και θα κάνουμε συμφωνίες για να σφίξουμε και να επιμηκύνουμε τους πυρηνικούς περιορισμούς του Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα πυραύλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί πάντα την επιλογή να επιβάλλει κυρώσεις εφ’ όσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και ότι θα επέβαλαν το υψηλότερο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων στη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικανός χαρακτήρισε τότε την συμφωνία του 2015 -η οποία περιορίζει τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που μπορεί να αναπτύξει το Ιράν τα επόμενα δέκα χρόνια και το επίπεδο εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγει σε κάτω από 3,67% για τουλάχιστον 15 χρόνια- ελαττωματική και ισχυριζόταν ότι δεν θα εμπόδιζε το Ιράν από το να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα.

Το Ιράν απάντησε στην απόσυρση των ΗΠΑ υπερβαίνοντας δημόσια τα όρια που καθορίζονται από τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα συμμορφωνόταν και πάλι, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν το ίδιο. Η Τουρκία τον Ιούνιο επανέλαβε την αντίθεσή της στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του γειτονικού Ιράν, λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments