Τεχνολογία

Κίνα Σελήνη: Έγινε η δεύτερη χώρα που έβαλε τη σημαία της στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ

Κίνα Σελήνη: Έγινε η δεύτερη χώρα που έβαλε τη σημαία της στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ
Κίνα Σελήνη: Το κινέζικο ρομποτικό σκάφος Chang’e-5 κάρφωσε τη σημαία της Κίνας στην ορατή πλευρά του φεγγαριού.
Κίνα Σελήνη: Το κινέζικο ρομποτικό σκάφος Chang’e-5 κάρφωσε τη σημαία της Κίνας στην ορατή πλευρά του φεγγαριού.

Ιστορική στιγμή για τις περιπέτειες του ανθρώπου στο Διάστημα. Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που τοποθετεί τη σημαία της στη Σελήνη.

Έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας μετά την αποστολή του Apollo 11 που ύψωσε την αστερόεσσα στο φεγγάρι, ενώ τώρα το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e-5 κάρφωσε τη σημαία της Κίνας στην ορατή πλευρά της Σελήνης.

Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας τραβήχτηκε λίγη ώρα πριν το σκάφος αναχωρήσει για την Γη φορτωμένο με δύο κιλά σκόνης και πετρωμάτων. Ήταν η τρίτη κινεζική αποστολή που προσεδαφίζεται στη Σελήνη σε διάστημα επτά ετών.

Το όχημα ανόδου που αναχώρησε την Πέμπτη πρόκειται να προσδεθεί στο μητρικό σκάφος που περιμένει σε τροχιά, περίπου 15 χιλιόμετρα πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Τα πολύτιμα δείγματα –τα πρώτα εδώ και περίπου 40 χρόνια- θα μεταφερθούν στο όχημα επιστροφής και θα πέσουν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιστός της σημαίας του Apollo 11 παρέμενε στη θέση του μέχρι το 2012, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες (NASA). Δείτε τη χαρακτηριστική φωτογραφία:

Πού ύψωσαν οι Κινέζοι τη σημαία τους

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, η σημαία που υψώθηκε στον Ωκεανό των Καταιγίδων, μια αχανή πεδιάδα στεροποιημένης λάβας, έχει πλάτος δύο μέτρα και ύψος 0,9 μέτρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Λι Γιουνφένγκ, η σημαία κατασκευάστηκε από ανθεκτικά υλικά προκειμένου να αντέξει τον βομβαρδισμό της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας.

Συνολικά έξι αμερικανικές σημαίες είχαν υψωθεί στη Σελήνη στη διάρκεια των αποστολών Apollo, από το 1969 έως το 1972. Το 2012, το σκάφος LRO της NASA που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετέδωσε εικόνες στις οποίες διακρίνονταν οι ιστοί των σημαιών. Οι ίδιες οι σημαίες εκτιμάται πάντως ότι έχουν πια ξεθωριάσει ή διαλυθεί εντελώς.

Ο Μπαζ Όλντριν, ένας από τους αστροναύτες που συμμετείχαν στην πρώτη προσελήνωση, είχε δηλώσει παλιότερα ότι η σημαία του Apollo 11 είχε στηθεί υπερβολικά κοντά στο όχημα ανόδου και πιθανότατα παρασύρθηκε όταν ενεργοποιήθηκε ο πυραυλοκινητήρας για την αναχώρηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments