Ελλάδα

Άσκηση Μέδουσα 10: Εντυπωσιακές εικόνες – Θα την παρακολουθήσουν ο ΥΠΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Άσκηση Μέδουσα 10: Εντυπωσιακές εικόνες – Θα την παρακολουθήσουν ο ΥΠΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Άσκηση Μέδουσα 10: Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Την άσκηση «Μέδουσα 10», η οποία διεξάγεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θα παρακολουθήσουν σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο και ήδη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως «διαπιστώσαμε ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

«Κορωνίδα», συνέχισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «αυτών των ασκήσεων αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση Μέδουσα, που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της άσκησης».

«Όπως γνωρίζετε η διακλαδική άσκηση Μέδουσα αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προσέθεσε.

Θυμίζουμε πως η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα 9» ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών των χωρών, που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική συνεργασία.

Από την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10», διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως του Λιμένα Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) Μονάδων Επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου, ενώ παράλληλα Αεροσκάφη Ελλάδας και Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, πριν την κύρια Άσκηση και κατά τον πλου προς το λιμένα της Αλεξάνδρειας. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο Φρεγάτες ένα Αρματαγωγό, τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments