Πολιτική

Διαζευγμένοι γονείς: Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο

Διαζευγμένοι γονείς: Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο
Διαζευγμένοι γονείς: Με νέο νόμο αλλάζουν τα ζητήματα της επιμέλειας των γονιών. Τι θα περιλαμβάνει το νέο οικογενειακό δίκαιο.

Αλλαγές έρχονται στο οικογενειακό δίκαιο και στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων. Ένα από τα ζητήματα που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το ζήτημα της συνεπιμέλειας. Σύμφωνα με το υπουργείο οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με βασικό γνώμονα να διευθετηθούν ζητήματα που προκύπτουν μετά το διαζύγιο των γονέων, ώστε να μην καταπονούνται ψυχολογικά τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο θα ορίζει την από κοινού γονική μέριμνα και την παρουσία «οικογενειακού διαμεσολαβητή».

Το θέμα της συνεπιμέλειας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαίσιο επιχειρεί να επιφέρει συνεννόηση στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων για τη συνεπιμέλεια των παιδιών τους και τα άλλα καθημερινά προβλήματά τους. Σύμφωνα με το ethnos.gr, ήδη, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, Ιωάννη Τέντε, παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, την πρότασή της για τροποποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη συνεπιμέλεια των παιδιών, όταν οι γονείς χωρίσουν, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνήσουν από κοινού σε θέματα όπως η επιμέλεια κ. ά.

Για πρώτη φορά η συνθήκη της «γονικής αποξένωσης»

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως καθιερώνεται και για πρώτη φορά η συνθήκη της «γονικής αποξένωσης», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι δικαστές να λαμβάνουν υπόψη, όταν εκδίδουν την απόφασή τους, τη σχέση γονέων και τέκνων, την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των δύο γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την ατομική συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα έναντι του άλλου, αλλά και την αποτροπή αποξένωσης από το παιδί του γονέα που δεν διαμένει με αυτό.

Θα θεωρείται τεκμήριο ο χρόνος επικοινωνίας του γονέα που μένει μακριά

Άλλα ζητήματα που ρυθμίζει το πλαίσιο είναι η καθιέρωση του τεκμηρίου του χρόνου επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί του, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας και η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης έγγραφων συμφωνιών και δικαστικών αποφάσεων, μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments