Διεθνή

NAVTEX Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις – Ζητά αποστρατικοποίηση έξι νησιών

NAVTEX Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις – Ζητά αποστρατικοποίηση έξι νησιών
NAVTEX Τουρκία: Αίτημά της είναι- για πολλοστή φορά- η αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Τουρκία συνεχίζει τη συνηθισμένη… τακτική της προκαλώντας με την έκδοση νέων NAVTEX.

Λίγες ώρες λοιπόν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Άγκυρα ξεκίνησε να προκαλεί ξανά σε βάρος της χώρας μας, με τη γειτονική χώρα να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Σύμφωνα με ό,τι προτάσσει η τουρκική πλευρά στις νέες NAVTEX, τίθεται εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε τις NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής:

«Σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά ζήτημα ευρωτουρκικό», χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2021.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη, έστω και με αργά και λιτά, μίζερα, θα το πω, βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές και πρέπει να το λύσει η Ελλάδα με την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Οι κυρώσεις είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις την πίεση στην Τουρκία»

Και συνέχισε: «Οι κυρώσεις είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις την πίεση στην Τουρκία για ένα πράγμα: Να  σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της, κάτι το οποίο για πρώτη φορά γράφεται και περιγράφεται ρητά στα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου».

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές, «για να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει με την Ελλάδα, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments