Πολιτική

Τουρκία S-400: Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις αμερικάνικες κυρώσεις – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Τουρκία S-400: Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις αμερικάνικες κυρώσεις – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Τουρκία S-400: Τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας από το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Την ικανοποίησή του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στη λίστα είναι εκτός από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, καθώς και τρία ανώτατα στελέχη της, ο Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, ο Σερχάτ Γκέντσογλου, ο Φαρούκ Γιγίτ.

Για το θέμα των κυρώσεων μίλησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μάικ Πομπέο, ο οποίος τόνισε πως η επιβολή τους ήρθε ως συνέπεια του κινδύνου που συνιστούν οι S-400 τόσο για την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ, όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ συνολικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία, στους υψηλότερους τόνους, ότι η αγορά των S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικούς πόρους στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια των S-400, παρά την ύπαρξη εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Προτρέπω την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Πόμπεο.

Η ανάρτηση Πομπέο στο Twitter μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι κυρώσεις από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Η Άγκυρα απειλεί με αντίποινα, αν δεν ανακληθεί η απόφαση.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις μονομερείς κυρώσεις που ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προμηθευτήκαμε τα συστήματα αεράμυνας S-400», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι «η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Επίσης, στην ανακοίνωσή της, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τεχνική βάση στον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO». Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και ο ιδιαίτερα επιθετικός τόνος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης:

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το σοβαρό λάθος τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό». Δείτε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Με ανακοίνωση αντέδρασε και η Ρωσία

Στο θέμα των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας σε σχέση με την υπόθεση της αγοράς του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 παρενέβη η Ρωσία κάνοντας λόγο για «παράνομες» αποφάσεις.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία «είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία σχολίασε την απόφαση των ΗΠΑ.  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments