Πολιτική

Χριστούγεννα lockdown: Νέα μέτρα για τις εκκλησίες – Ανοιχτές και την Πρωτοχρονιά – Αλλαγές στο όριο πιστών

Χριστούγεννα lockdown: Νέα μέτρα για τις εκκλησίες – Ανοιχτές και την Πρωτοχρονιά – Αλλαγές στο όριο πιστών
Χριστούγεννα lockdown: Εκδόθηκε το ΦΕΚ που αναφέρεται στα μέτρα που θα ισχύσουν στις γιορτές. Μέχρι 9 άτομα στο τραπέζι. Υπαναχώρηση για την λειτουργία των ναών.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ που προβλέπει το τι θα επιτρέπεται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλά και τι θα γίνεται με τις εκκλησίες. Αναφορικά με τα μέτρα λειτουργίας των ναών αποφασίστηκε η λειτουργία των εκκλησιών και την Πρωτοχρονιά.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Όσον αφορά στα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

«Πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους

Όπως προκύπτει, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» στα αιτήματα της Εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των πιστών στους ναούς την περίοδο των Χριστουγέννων ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Θανάσης Τσακρής. «Συμφωνήθηκε στους μητροπολιτικούς ναούς να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων σε έως 50, (κληρικοί και λαϊκοί), ενώ ένα ασφαλές όριο είναι να υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τ.μ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις αποφάσεις των επιστημόνων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται να αλλάξει το όριο στον αριθμό των πιστών (9 άτομα σε εκκλησίες και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) που έχει αποφασιστεί και η όποια ευελιξία θα είχε να κάνει ως προς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι εκκλησίες ακόμη μια ημέρα, δηλαδή την Πρωτοχρονιά.

Υιοθετώντας τη στάση μετριοπαθών μητροπολιτών, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Εκκλησίας να εισέρχονται στο ναό άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

«Αν η πρόταση εισακουστεί και με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες και τα παράθυρα των ναών θα είναι ανοιχτά, αλλά και οι λειτουργίες θα είναι σύντομες, τότε οι εκκλησίες μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων» σημείωσε.

Η θέση της ΔΙΣ

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως θα καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις των μητροπολιτών που τις τελευταίες ημέρες είχαν χωριστεί σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να συζητήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και να τοποθετηθεί επί αυτών.

Ως προς την επιχειρηματολογία των μητροπολιτών, ο ορισμός των 9 το πολύ ατόμων μέσα σε κάθε ναό σε κάθε λειτουργία, και το πολύ 25 ατόμων εάν είναι μητροπολιτικός, θεωρούταν ανεφάρμοστο μέτρο. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλοι ναοί που δεν είναι μητροπολιτικοί (π.χ. ο Αγιος Παντελεήμονας Αθηνών) αλλά και περιοχές που έχουν δύο μητροπολιτικούς ναούς (π.χ. η Βοιωτία). Επίσης, όσοι έβαλαν κατά των μέτρων, ρωτούσαν με νόημα πώς θα τηρηθεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων εάν προσέλθουν στη λειτουργία 100 άτομα.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments