Πολιτική

Πέτσας εμβολιασμός: Μόνο 300 χιλιάδες οι δόσεις του εμβολίου τον Ιανουάριο

Πέτσας εμβολιασμός: Μόνο 300 χιλιάδες οι δόσεις του εμβολίου τον Ιανουάριο
Πέτσας εμβολιασμός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα φτάσουν αρχικά στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε πόσες θα είναι τελικά οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα φτάσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, τόνισε ότι με δεδομένο ότι στην Ελλάδα θα φτάσουν 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150 χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα. Θυμίζουμε ότι είναι διπλή η δόση για κάθε εμβολιασμό.

Ο κ. Πέτσας είπε συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό: «Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων. Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

Στην ερώτηση που του έγινε γιατί θα είναι λιγότερα, απάντησε: «Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά το σχεδιασμό τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο».

Πρώτοι θα εμβολιαστούν άνθρωποι από τις ευπαθείς ομάδες και υγειονομικοί

Για το πόσα εμβόλια θα πάρει η Ελλάδα αρχικά είπε συγκεκριμένα: «Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300 χιλιάδες. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο θα είναι, το θέμα τώρα εδώ είναι ότι θα μπορέσουμε μέσα σε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει. Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού αν φοβάται ότι τον Ιούνιο δεν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Απάντησε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάνεις πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, πως θα είναι ο Μάρτιο και πως θα είναι ο Ιούνιος δεν θα ήθελα να πάω τόσο μακριά. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μια διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες δείτε για παράδειγμα το γερμανικό ή άλλων χωρών.

Καταλαβαίνω ότι όλοι πάνε σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση για να είναι σίγουρο ότι θα έχουν τον αριθμό για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευστούν στη συνέχεια. Εγώ δεν θα ήθελα να βάλω τόσο χρονικό ορίζοντα μεγάλο, θα ήθελα να εστιάσουμε στον Ιανουάριο που θα δοκιμαστεί το σχέδιό μας ότι μπορεί να δουλέψει και μετά να βάλουμε έναν ενδιάμεσο στόχο για το Μάρτιο και τον Ιούνιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments