Πολιτική

Τσίπρας Βουλή: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα – Φουλ επίθεση στην Κεραμέως

Τσίπρας Βουλή: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα – Φουλ επίθεση στην Κεραμέως
Τσίπρας Βουλή: Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις, όπως είπε.

Σε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας, όσο και για τις εξελίξεις στον χώρος της Παιδείας, αναφερόμενος στην Νίκη Κεραμέως.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση νομοθετεί προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων αξιοποιώντας την πανδημία. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν τίθεται θέμα μόνο πολιτικών και ιδεολογικών διαφωνιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψουμε η δημοκρατία να μπει σε καραντίνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά έστρεψε τα πυρά του κατά της υπουργού Παιδείας με αφορμή την τροπολογία της «νύχτας» για την εγγραφή στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια των αποφοίτων των τριετούς διάρκειας κολεγίων.

«Αυτό είναι ντροπή. Εξυπηρετεί με χυδαίο τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα η κ. Κεραμέως. Αυτή είναι η απόψη σας για την αριστεία;» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι έτσι εξισώνονται τα παιδιά που μπαίνουν με κόπο και με φροντιστήρια στα πανεπιστήμια με τα παιδιά που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις αλλά οι γονείς τους είχαν τα λεφτά να τους στείλουν σε ένα κολέγιο.

Στη συνέχεια έβαλε στο ίδιο κάδρο και τον κ. Μητσοτάκη, ενώ χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως «υπουργό ιδιωτικής παιδείας» και μίλησε για «εξυπηρετήσεις σε ιδιοκτήτες κολεγίων».

«Δεν μπορείτε να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα. Νύχτα φέρατε τροπολογία. Για να βρουν πελατεία οι ιδιοκτήτες κολεγίων ήρθε να αλλάξει νύχτα και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρωτοφανές μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Για να πετάξετε από την τριτοβάθμια εκπαίδευση πάνω από 20000 μαθητές. Αυτοί που δεν θα έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν κάποιοι εξ’ αυτών να στραφούν στα ιδιωτικά κολέγια» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε:

«Αυτή είναι η αντίληψή σας για την αριστεία, για τη δικαιοσύνη και για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια; Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε μέσα σε μια νύχτα».

Σε αυτά ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε τη χρηματοδότηση του Τύπου χωρίς κριτήρια, όπως είπε, την απαξίωση του ρόλου του κοινοβουλίου στον έλεγχο των συμβάσεων την περίοδο της πανδημίας, την άρνηση της κυβέρνησης να λογοδοτεί ενώπιον του κοινοβουλίου για τις απευθείας αναθέσεις και μάλιστα αφού χαρακτήρισε «πρωτοφανή και πρωτάκουστα πράγματα» για τα χρονικά της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης τη «δυσανεξία» της κυβέρνησης στην κριτική και τον έλεγχο υπογράμμισε ότι «έχετε κάνει την πανδημία ευκαιρία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες» και αναφερόμενος στην αμερικανική εταιρεία Palantir απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα ρωτώντας «ποιο βρώμικο παιχνίδι πάτε να παίξετε με τα προσωπικά δεδομένα πολιτών; Τι ακριβώς κάνει η Palantir; Για ποιο λόγο η χώρα μας συνεργάζετε με εταιρεία η οποία συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες;».

Για τη Δυτική Αττική και τον κορωνοϊό

Σε ότι αφορά τη Δυτική Αττική ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από την εικόνα που του μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος και το Εργατικό Κέντρο «η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πίσω από την πανδημία, ιδίως στο δεύτερο κύμα».

Αναφέρθηκε στις καταγγελίες για έλλειψη ελέγχων στους εργασιακούς χώρους και χαρακτήρισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι Δυτική Μακεδονία, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η Δυτική Αττική όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο σε ότι αφορά τη διάδοση του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε τα μέτρα Βρούτση για τις απλήρωτες υπερωρίες που θα κληθούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καραντίνα ως μέτρο αποτρεπτικό για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως είπε αν βρεθούν θετικοί στο τεστ θα διακινδυνεύσουν ακόμα και τη θέση εργασίας τους.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και αναφέρθηκε στην λειτουργία του click away για τη Δυτική Αττική όπου μετά από τρεις μέρες τελικά εφαρμόστηκε πιο σκληρό lockdown.

Μίλησε για λοταρία σε ότι αφορά τη διενέργεια 12000 ημερησίως μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο διαδίκτυο και σημείωσε ο κ. Τσίπρα ότι «για να έχεις πλήρη εικόνα πρέπει να απευθυνθείς σε αυτούς που δεν θα κάνουν αίτηση, σε τυχαίο δείγμα»όπως οι ρομά, οι πρόσφυγες, σε δομές ηλικιωμένων, εργοστασιακές μονάδες κλπ.

Χαρακτήρισε επίσης λάθος τη μετατροπή σε πανάκεια του εμβολίου λέγοντας ότι χρειάζονται συνδυαστικές πολιτικές όπως το «σκανάρισμα του πληθυσμού», η «συνταγογράφηση των τεστ», η στήριξη του ΕΣΥ και η χρήση σε πρωτοποριακά φαρμακευτικά προγράμματα για όλους και όχι μόνο για την ελιτ που έχει vip μεταχείριση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε επίσης τον υπουργό Εργασίας για τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων που παρέλαβε, αναφέρθηκε σε αναστολή ως τον Ιούνιο του πτωχευτικού κώδικα στην οποία προχωράει η κυβέρνηση όταν η ίδια ψηφίζοντάς πριν λίγες εβδομάδες το μέτρο μιλούσε για «δεύτερη ευκαιρία», έκανε μνεία στις μειωμένες επιδοτήσεις που έλαβαν αγρότες και σε αυτό το φόντο ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ήρθατε ως κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων. Τα κάνατε θάλασσα με ότι έχετε καταπιαστεί».

Στο τέλος της ομιλίας του, κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Μας κατηγορούσατε ότι δίναμε ψίχουλα με το κοινωνικό μέρισμα όταν είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα εσείς έχετε τον κόσμο κλεισμένο στο διαμέρισμα και μέρισμα μηδέν. Ο κόσμος δεν αποταμιεύει. Δυστυχεί. Ούτε το δώρο δεν είσαστε σε θέση να δώσετε. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν. Αν δεν ανοίξετε μια ουσιαστική συζήτηση και για 120 δόσεις και για διαγραφή μέρους του χρέους δεν θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πάμε σε μια κόλαση με λουκέτα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει συνεχώς για τρία πράγματα: Αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζόμενων με αυξήσεις στους μισθούς. Ρύθμιση χρεών στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments