Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Αλλάζουν πολλά το 2021

Ένοπλες Δυνάμεις: Αλλάζουν πολλά το 2021
Ένοπλες Δυνάμεις: Έρχονται προσλήψεις τις πρώτες μέρες του 2021.

Ο στόχος υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΘΑ είναι να αυξηθεί το δυναμικό των Ενόπλεων Δυνάμεων το 2021 τόσο με προσλήψεις μονίμων στρατιωτικών όσο και με αύξηση των εισακτέων στις σχολές Αξιωματικών. Προκειμένου ο αριθμός φαντάρων και μονίμων να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, η επιδίωξη είναι να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που αναφέρει ο Μάνος Χαραλαμπάκης για το in.gr, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος – ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ).

Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.

Μία ακόμα δρομολογούμενη αλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί είναι η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, καθώς έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες.

Ενίσχυση και με εξοπλισμούς

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες η σύμβαση για την απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των περιβόητων αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία της σύμβασης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνεται την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση.

Mετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Βουλή επόμενος σταθμός είναι η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, ώστε να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και το πρόγραμμα να αρχίσει να οδεύει προς την πραγματοποίησή του. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, η επίσκεψη της κυρίας Παρλί θα πρέπει να αναμένεται τις ημέρες γύρω στις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η οικονομική ευχέρεια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας, καθώς οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα για το 2021 εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 375% και φτάνουν τα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί προσδοκίες για ανανέωση σε όπλα και μέσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments