Διεθνή

Moderna εμβόλιο: Προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο

Moderna εμβόλιο: Προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο
Moderna εμβόλιο: Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται για την ανοσία που μπορεί να προσφέρουν τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα για το σκεύασμα της Moderna, όπως εκτιμά η ίδια η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η ανοσία έναντι της Covid-19 που παρέχει το εμβόλιο της διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέφαν Μπάνσελ σε συνδιάσκεψη της JP Morgan για θέματα υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Moderna θα παραδώσει 600 εκατ. έως ένα δισ. δόσεις του εμβολίου της mRNA μέσα στο 2021, ενώ προέβλεψε πωλήσεις ύψους 11,7 δισ. δολαρίων φέτος.

Ακόμη, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει εντός του 2021 δοκιμές για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Μπάνσελ είχε δηλώσει σε άλλη εκδήλωση του χρηματοοικονομικού ομίλου Oddo BHF ότι το εμβόλιο της εταιρείας του πιθανώς προσφέρει ανοσία για έως δύο χρόνια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας που ρίχνεται στη «μάχη» κατά της πανδημίας;

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, και άρα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της Moderna που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Πρώτο από όλα, η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει. Σε αυτή τη φάση, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί η ανοσία την οποία αποκτά κάποιος όταν κάνει το εμβόλιο, καθώς οι επιστήμονες της Moderna θα πρέπει να παρακολουθήσουν τους εθελοντές της έρευνας για πολύ καιρό ακόμα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Πάντως, στέλεχος της Moderna που έχει μιλήσει στο BBC ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά του όσο αυξάνεται η ηλικία του χρήστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments