Πολιτική

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Σήμερα η παρουσίαση για τις Πανελλαδικές και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Σήμερα η παρουσίαση για τις Πανελλαδικές και την πανεπιστημιακή αστυνομία
Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Η παρουσίαση θα γίνει σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Νίκη Κεραμέως.

Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 11:30 το πρωί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και το τέλος των «αιώνιων» φοιτητών. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως να αναλύσει του βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος θα αναφερθεί στην ομάδα ΟΠΠΙ, (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος).

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση θα παραβρεθούν και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, που θα αναφερθούν σε θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας, μετά και την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού και των νηπιαγωγείων στις σχολικές αίθουσες μετά από δύο μήνες. Το νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο φύλαξης των πανεπιστημίων:

Οι βασικοί άξονες για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπουν:

  • τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
  • τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και
  • την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η «πρεμιέρα» της αστυνομικής δύναμης για τη φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα φέρουν όπλα, παρά μόνο ράβδους (γκλοπ) και χειροπέδες, ενώ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ.

Μια ριζική αλλαγή που φέρνει το σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων θα είναι η τοποθέτηση καμερών σε χώρους όπου θα δώσει την άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με τις κάμερες θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία και με τους φύλακες των πανεπιστημίων. Η απόφαση για τις κάμερες ελήφθη με στόχο την προστασία πανεπιστημιακών χώρων που έχουν ευαίσθητο ή ακριβό εξοπλισμό που κατά το παρελθόν είχαν μπει στο στόχαστρο αγνώστων ή και διαρρηκτών. Πέρα από τις κάμερες, ωστόσο, ο σχεδιασμός για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπει την τοποθέτηση πυλών ελεγχόμενης εισόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments