Οικονομία

Αναστολή εργασίας: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις στην Εργάνη

Αναστολή εργασίας: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις στην Εργάνη
Αναστολή εργασίας: Από σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών εργασίας για τον Ιανουάριο

Από σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών εργασίας για τον Ιανουάριο, προκειμένου οι δικαιούχοι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού  σκοπού ύψους 534 ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί  την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά lockdown, καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δύο δηλώσεις. Μια για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και μια δεύτερη για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που άνοιξαν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου μπορούν να επαναφέρουν στη δουλειά όλους τους εργαζομένους ή ένα τμήμα  τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν εθελοντικά κλειστές.

Επιχειρήσεις

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό πως θα γίνει η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» για το διάστημα 18 -25 Ιανουαρίου 2021.

Οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων (και ορθές επαναλήψεις) από επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για το χρονικό διάστημα από 18 Ιανουαρίου 2021 έως 25 Ιανουαρίου 2021, υποβάλλονται βάσει ΚΑΔ.

Πίνακες κωδικών που επαναλειτουργούν

Περιοχές με lockdown

Επιπρόσθετα των όσων ισχύουν σε όλη την επικράτεια σε περιοχές που έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα για το χρονικό διάστημα 18 Ιανουαρίου 2021 έως 25.

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να λάβουν τα χρήματα.Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα, ωστόσο μπορούν να προβούν στην τροποποίηση των στοιχείων τους εφόσον το επιθυμούν π.χ. IBAN.

Δηλώσεις αναστολών καλλιτεχνών

Επιπλέον και οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν μονομερής υπεύθυνες δηλώσεις κατά το διάστημα 19 – 31 Ιανουαρίου 2021. Οι δηλώσεις αφορούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες Τέχνης και Πολιτισμού

Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα στο σύστημα «Εργάνη» έως και 10 Ιανουαρίου 2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο κατά το ίδιο διάστημα (19-31 Ιανουαρίου 2021).

Πότε η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους

Η πληρωμή της αποζημίωσης των 534 ευρώ για τον Ιανουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15θημερο του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments