Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Τσαβούσογλου – Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ελλάδα Τουρκία: Τσαβούσογλου – Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο
Ελλάδα Τουρκία: Λίγες μέρες πριν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το casus belli ισχύει.

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν ή πιο σωστά επανεκκινούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να θυμίσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το casus belli (αιτία πολέμου) όσον αφορά τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε «αυστηρές συστάσεις» στην Ελλάδα αναφερόμενος στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου. Σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. αυτή που πάρθηκε το 1995 για το casus belli) και πρόσθεσε ότι από κανένα κόμμα από όσα ήρθαν από τότε στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Λάθος οι δηλώσεις Δένδια

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια που δεν έχουν καμία ισχύ» και μετέφερε, όπως είπε στους συνομιλητές του στην Ε.Ε., ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις. «Κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις», υποιγράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε αυτά που θεωρεί προκλήσεις: «Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό, οι ασκήσεις, η ανακοίνωση αιφνιδιαστικά NAVTEX, NOTAM και η προσπάθεια δέσμευσης θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν δέσμευση περιοχών και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προκλήσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι: «Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν.

Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές. Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δυο μέρες το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments