Ελλάδα

Γκίκας για κολχικίνη: «Λειτουργεί τις πρώτες μέρες που κάποιος νοσεί»

Γκίκας για κολχικίνη: «Λειτουργεί τις πρώτες μέρες που κάποιος νοσεί»
Γκίκας για κολχικίνη: Τι υποστήριξε ο καθηγητής για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου στους ασθενείς του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο φάρμακο που έχει δώσει παραπάνω ελπίδες σε όσους νοσούν από τον κορωνοϊό.

«Με ελληνική πρωτοβουλία ξεκίνησε, από τον Μάρτιο, η χορήγηση κολχικίνης, το δοκιμάσαμε σε ασθενείς και είδαμε ότι δούλεψε, πήγε καλά», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές στην Ελλάδα ήταν λίγοι, όμως ύστερα από μελέτες στον Καναδά και μεγάλη συμμετοχή εθελοντών φάνηκαν τα αποτελέσματα της χορήγησης της κολχικίνης. Ο κ. Γκίκας όμως, υπογράμμισε πως η χορήγηση του δίνεται από γιατρούς και σε όσους νοσούν στο σπίτι. «Χορηγείται σε όσους δεν έχουν μεγάλα συμπτώματα», ανέφερε. «Ήταν ευχής έργον που είχε τόσο καλά αποτελέσματα στην αρχή, δίνεται για το σπίτι, προνοσοκομειακά», εξήγησε ο καθηγητής.

Τι γίνεται με το τρίτο κύμα του κορωνοϊού

Επίσης, ο κ. Γκίκας φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν φαίνεται τρίτο κύμα ακόμη, όμως όπως είπε «αναλύουμε τη μετάλλαξη που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». Ακόμα, αναφερόμενος στο γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου βρέθηκαν θετικοί αρκετοί τρόφιμοι παρότι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι θέλει περίπου 21 μέρες για να φτιαχτεί ικανοποιητικός αριθμός αντισωμάτων.

Σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατά 95%, το 5% μπορεί να νοσήσει, αλλά όχι βαριά. Δεν ξέρουμε όμως, όπως είπε, μεταδίδουμε σε άλλους για 40 ημέρες. Για τον λόγο αυτό εξήγησε, τηρούμε τα μέτρα προστασίας μέχρι αν δούμε, διαφορετικά είπε, «θα έχουμε επανεισόδους».

Τι είχε διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας για την κολχικίνη

«Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού», αναφέρει σε σημείωμά του το υπουργείο Υγείας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

  • Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
  • Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
  • Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης

Στην ομόφωνη απόφαση να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αξιολόγησε επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα με βάση καναδική μελέτη σε 5.000 άτομα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με τα εξής συμπεράσματα:

  • μείωση κατά 44% της θνητότητας
  • μείωση κατά 25% της νοσηλείας και
  • μείωση κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments