Πολιτική

Δένδιας από το Λονδίνο: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Δένδιας από το Λονδίνο: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο
Δένδιας από το Λονδίνο: «Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει, όμως, μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Δένδιας από το Λονδίνο: «Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει, όμως, μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας των συναντήσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab, και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Wendy Morton, στο Λονδίνο (2/2). Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας Ελλάδα και Βρετανία έχουν κοινές αξίες.

«Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Βρετανό ομόλογό μου, τον κ. Dominic Raab, καθώς επίσης και με την Υφυπουργό, την αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, την κα Wendy Morton. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάγκη για διμερείς επαφές καθίσταται απαραίτητη. Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνω, έγινε το 2013.

Με τη Μεγάλη Βρετανία μας ενώνουν πολλά. Καταρχήν οι κοινές αξίες. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κοιτίδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια.

Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους, θύμισα στους συνομιλητές μου ορισμένους από τους Βρετανούς υπερμάχους της Ελληνικής ανεξαρτησίας και ευημερίας. Τον George Canning, τον William Gladstone, τoν David Lloyd George, τον Winston Churchill. Τους είπα ότι κανένας Έλληνας δεν μπορεί να ξεχάσει τον Λόρδο Byron, κανένας Έλληνας δεν είναι που να μην γνωρίζει τη συμβολή του Ναυάρχου Codrington στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει, όμως, μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη. Και οι δύο χώρες ασκούμε την εξωτερική πολιτική μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια, είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο.

Παράλληλα, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, τις συνδέουν η Ελληνική κοινότητα στην Βρετανία, η Βρετανική κοινότητα στην Ελλάδα και τα εκατομμύρια των Βρετανών που επισκέπτονται την χώρα μας κάθε χρόνο. Καθώς επίσης και τα ανεκτίμητα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και που είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθεί το πλαίσιο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Κύριο θέμα των σημερινών επαφών μου ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή. Το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το τεράστιο κεφάλαιο των διμερών προοπτικών μας.

Ο σκοπός είναι φιλόδοξος. Να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τους συνομιλητές μου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS. Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS.

Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, συζητήσαμε αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία. Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η επέτειος των 200 ετών του Nέου Ελληνικού Κράτους, είναι μια λαμπρή ευκαιρία για μία φιλόδοξη αφετηρία των διμερών μας σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments