Ελλάδα

Τουρισμός Ελλάδα: Πώς προετοιμάζονται τα νησιά για το καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας – Ο ρόλος του Ισραήλ

Τουρισμός Ελλάδα: Πώς προετοιμάζονται τα νησιά για το καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας – Ο ρόλος του Ισραήλ
Τουρισμός Ελλάδα: Η επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς δεν ήταν τυχαία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση καθώς κρίθηκε σκόπιμη από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αυτή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναθέρμανση των επαφών και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από βασικές αγορές του εξωτερικό, οι διαδικτυακές συναντήσεις των εκπροσώπων των Δήμων Πάρου, Μήλου, Τήνου, Αμοργού, Ελαφονήσου και Πάργας εγκαινιάζονται το νέο έτος με την αγορά του Ισραήλ.

Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 10 έως 12 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθούν μέσα από την ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί εδώ, με τη σημαντική στήριξη που παρείχε το γραφείο ΕΟΤ Ισραήλ, ως προς τον εντοπισμό των ενδιαφερόμενων για την Ελλάδα επαγγελματιών του τουρισμού.

Η επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς δεν ήταν τυχαία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Κρίθηκε σκόπιμη τόσο από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αυτή, πράγμα που ενισχύει τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ευχέρεια ταξιδιών, παράλληλα με την αναμενόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, διμερή συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για το άνοιγμα του τουρισμού.

Τι δείχνει έρευνα για τον εγχώριο τουρισμό την περίοδο 2015 με 2019;

Tα χαρακτηριστικά των ταξιδιών εσωτερικού ημεδαπών τουριστών την περίοδο 2015 με 2019 αποτυπώνει έρευνα του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2019 το 49,2% των Ελλήνων αδυνατούσε να πραγματοποιήσει μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι.

Το ποσοστό είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του 2013, μετά από μια επιδείνωση την περίοδο 2015 με 2016, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Η κύρια αιτία αδυναμίας πραγματοποίησης διακοπών ήταν οι οικονομικοί λόγοι, όπως τονίζεται. Όσο για τα βασικά ευρήματα της μελέτης, έχουν ως εξής:

  • Τα ταξίδια εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% (100 χιλιάδες ταξιδιώτες), οι διανυκτερεύσεις 10,3% (5 εκατομμύρια ταξιδιώτες) και οι δαπάνες κατά 335 εκατ. ευρώ κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 26,5%.
  • Αύξηση παρουσίασαν και οι βασικοί δείκτες. Ειδικότερα, η δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 62 ευρώ /+23,9%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 4 ευρώ, +14,7% και μέση διάρκεια παραμονής κατά 0,8, +8%.
  • Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 4,9 εκατομμύρια προσωπικά ταξίδια εσωτερικού, σημειώνοντας μείωση κατά 11% σε σχέση με το 2018, με 53,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 10% και δαπανήθηκαν σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 6,8%.
  • Τα περισσότερα ταξίδια εσωτερικού το 2019, πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (3,6 εκατομμύρια ταξίδια). Ακολούθησαν τα ταξίδια με θαλάσσια μέσα (1 εκατομμύρια ταξίδια), ενώ μόλις 272 χιλιάδες ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με αεροπλάνο. Η κατανομή των ταξιδιών ανάλογα με το μέσο μεταφοράς, δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές την τελευταία πενταετία.
  • Το 60% των ταξιδιών εσωτερικού µε διαμονή το 2019, πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα και το 39% σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Στα ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχεί μόλις 21% των διανυκτερεύσεων (εκ των οποίων 11% αντιστοιχεί στα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα και 10% στα ενοικιαζόμενα δωμάτια).
  • Ο κύριος όγκος των ταξιδιών συγκεντρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2019, πάνω από 60% των ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ συμπεριλαμβανομένου και του Ιουνίου το ποσοστό ανέρχεται σχεδόν σε 80%. Δηλαδή, υπάρχει υψηλή εποχικότητα, σύμφωνα με την έρευνα.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 70% των δαπανών προήλθαν από τις ηλικιακές ομάδες 25 με 44 ετών και 45 με 64 ετών. Σημειώνεται ότι το 35% των δαπανών πραγματοποιήθηκε σε ταξίδια διάρκειας 4 με 7 διανυκτερεύσεων, ενώ το 51,8% ή 836 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν είτε σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες (26,2%/419 εκατ. ευρώ) είτε σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους (25,6%, 410 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments