Πολιτική

Μίλτος Χατζηγιαννάκης στο pagenews.gr: Με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, η κυβέρνηση αρνείται προσλήψεις στο ΕΣΥ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης στο pagenews.gr: Με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, η κυβέρνηση αρνείται προσλήψεις στο ΕΣΥ
Μίλτος Χατζηγιαννάκης στο pagenews.gr: O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, μεταφέρει την εικόνα από την Εύβοια και τη Χαλκίδα που βρίσκεται σε αυστηρό locdown, κάνει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον και τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ απαντάει στο ερώτημα γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανεβαίνει δημοσκοπικά.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση της πανδημίας ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης σε συνέντευξή του στο pagenews.gr και στον Νεκτάριο Δαργάκη. Ο βουλευτής Εύβοιας μετέφερε την εικόνα από την Περιφερειακή Ενότητα όπου εκλέγεται και τη Χαλκίδα που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, μίλησε για τις ελλείψεις που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης, αναφέρθηκε στο «φιάσκο» του σχεδίου εμβολιασμών, ενώ ενημέρωσε για την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Στη συνέχεια μίλησε για το «αλαλούμ στον τουρισμό», όπως το χαρακτήρισε, σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων στο περιβάλλον, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ενώ είπε και για τον εκλογικό νόμο που έρχεται «μόνο και μόνο για να βολέψει τους «γαλάζιους» δημάρχους και να τους εξασφαλίσει την εύκολη επανεκλογή τους».

Τέλος, έδωσε τη δική του εκτίμηση σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που ενώ αποτυπώνουν φθορά για τη Νέα Δημοκρατία, δεν δείχνουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μίλτου Χατζηγιαννάκη στο pagenews.gr

Ποια είναι η εικόνα σας από την Περιφερειακή Ενότητα που εκλέγεστε σε σχέση με τον κορωνοϊό. Πώς το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, τι σας μεταφέρουν;

Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown η κατάσταση είναι οριακή. Το νοσοκομείο της Χαλκίδας έχει τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ και μονάδες νοσηλείας Covid. Πραγματικά προσευχόμαστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση της υγειονομικής κρίσης γιατί η κοινωνία της Εύβοιας είναι απροστάτευτη στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το τρίτο κύμα με τον μεταλλαγμένο πλέον ιό είναι προ των πυλών και αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση «τζογάρει» με τον αριθμό των εμβολίων που ενδέχεται να παραλάβουμε ως χώρα.

Πρόσφατα είχαμε πολλά κρούσματα σε επιχείρηση στη Νέα Αρτάκη. Λαμβάνονται αρκετά μέτρα για τους χώρους δουλειάς; Αν όχι, ποια θα έπρεπε να είναι αυτά.

Μόλις αυτή την εβδομάδα καταθέσαμε ερώτηση για τον υψηλό δείκτη θετικότητας Covid στις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες του νομού. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής στην οποία η θετικότητα σε σύνολο 380 εργαζομένων αγγίζει το 15%. Όπως δείχνουν τα παραδείγματα όχι μόνο από την Εύβοια αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει έστω και τώρα, η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό ελέγχου και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει άμεση κυβερνητική μέριμνα για τη διενέργεια μαζικών τεστ στις βιομηχανικές μονάδες του νομού Ευβοίας όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στη νοσηλεία ασθενών, ενώ τώρα έχουν και το καθήκον του εμβολιασμού. Δεν θα έπρεπε οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι μπροστά σε αυτή την επιχείρηση;

Όπως σας προανέφερα η ίδια η ομοσπονδία των γιατρών για το νοσοκομείο Χαλκίδας καταγγέλλει τις πολλές ελλείψεις στο προσωπικό και το γεγονός ότι δεν λειτουργούν πολλά τμήματα στο νοσοκομείο. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, το σύστημα logistics που παρουσίασε η κυβέρνηση με τις αντιγραμμένες διαφάνειες αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.

Δεν έχουν ανοίξει παρά λίγα εμβολιαστικά κέντρα από αυτά που είχαν εξαγγείλει, ενώ συγκεκριμένα στην Εύβοια, από τη Ιστιαία πρέπει να ταξιδέψουν οι υπερήλικες 2 και πλέον ώρες για να εμβολιαστούν στη Χαλκίδα και οι νησιώτες της Σκύρου να ταξιδέψουν με το καράβι για την Κύμη και να περιμένουν 10 ώρες για να επιστρέψουν πάλι πίσω. Αυτός είναι, δυστυχώς, ο «επιτελικός» σχεδιασμός της ΝΔ για τους εμβολιασμούς. Για τον αριθμό των εμβολίων και τις εξαγγελίες των εκατομμυρίων που θα ελάμβανε η χώρα μας δεν θα αναφερθώ. Ο κόσμος ξέρει και βλέπει την αλήθεια, όχι μόνο για τις υπάρχουσες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως για τις κυβερνητικές ευθύνες εξαγγελιών που από τους 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα βρισκόμαστε στις λίγες χιλιάδες τη μέρα.

Όσον αφορά τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάπτυξη 127 ΤΟΜΥ σε αστικές περιοχές όλης της χώρας. Ο στόχος που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 239 ΤΟΜΥ μέσα στο 2020 ακυρώθηκε στην πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν προχώρησε σε επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας και φυσικά δεν άνοιξε ούτε μία νέα ΤΟΜΥ. Και επειδή γίνεται λόγος για το προσωπικό των νοσοκομείων και τις προσλήψεις που λένε πως έκαναν αλλά στην πραγματικότητα δεν έκαναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 100.450 προσωπικό στα νοσοκομεία το 2019 και τώρα επί της ΝΔ είναι 98.500. Δύο χιλιάδες, δηλαδή, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές τον καιρό της χειρότερης πανδημίας του αιώνα.

Όταν ήσασταν δήμαρχος Σκύρου, το νησί είχε δυνατές επιδόσεις στον τουρισμό. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε λάθος σε αυτόν τον τομέα το καλοκαίρι, τι μπορεί να γίνει για τη νέα σεζόν;

Το περασμένο καλοκαίρι η ΝΔ αποφάσισε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς προετοιμασία, χωρίς να επιβάλλει ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς αρνητικά τεστ για όσους ταξιδεύουν στη χώρα, σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων. Όλοι θυμόμαστε τη μεγαλειώδη και πανάκριβη φιέστα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, αλλά η δημόσια υγεία δεν προστατεύεται με επικοινωνιακούς όρους.

Το αλαλούμ στον τουρισμό δεν το είπε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε ολόκληρη η αγορά και το ομολόγησε στο τέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης και ας το ανακάλεσε στη συνέχεια. Από την αρχή υποστηρίζαμε την επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με ενιαία και καθολική εφαρμογή. Επιμείναμε στα αρνητικά τεστ 72 ώρες πριν, ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα από κάθε πύλη εισόδου. Επιμείναμε να δοθεί στη στήριξη στον εσωτερικό τουρισμό. Επιμείναμε να γίνονται διαγνωστικά τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, ιδίως στα αεροδρόμια.

Έχετε εξειδικευτεί στο δίκαιο περιβάλλοντος όταν ασκούσατε μάχιμη δικηγορία. Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη;

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, μετέτρεψε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων στο περιβάλλον, καθώς επέλεξε τον περασμένο Μάιο σε περίοδο καραντίνας και με τη Βουλή να υπολειτουργεί να φέρει ένα νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες, αντισυνταγματικές διατάξεις και χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέστρεψε την Ελλάδα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν όλη η χώρα χτίστηκε και μπαζώθηκε χωρίς κανέναν σχεδιασμό, σε κοίτες ρεμάτων και δασικές περιοχές, με καταστρoφικά αποτελέσματα που καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα. Όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων ΑΠΕ είναι πασιφανές ότι όλοι είμαστε υπέρ της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, με τη στοιχειώδη όμως προϋπόθεση πως η εγκατάσταση θα γίνεται βάσει ενός βασικού χωροταξικού σχεδιασμού, πάντα μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης πρέπει να υπάρχει προστασία των περιοχών natura και μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη στις κοινωνίες, τόσο σε συμμετοχή των ΟΤΑ στις επενδύσεις, όσο και σε πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια στις περιοχές εγκατάστασης και σε ανταποδοτικά έργα στις περιοχές αυτές.

Είστε υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κρίνετε τον νέο εκλογικό νόμο;

Από που να πρωτοξεκινήσω, από τον εκλογικό μακιαβελισμό της καθιέρωσης του 43% ως επαρκούς ορίου εκλογής Δημάρχου/Περιφερειάρχη, τη διάτρητη συνταγματικά εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 3/5 του αντίστοιχου συμβουλίου, ή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο τριών μηνών και την ακυβερνησία των Δήμων για έξι μήνες από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου;

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επαναφέρει ένα αποτυχημένο μοντέλο του 2006 που όμοιό του δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, μόνο και μόνο για να βολέψει τους «γαλάζιους» δημάρχους και να τους εξασφαλίσει την εύκολη επανεκλογή τους.

Οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει περίπου στο 15%. Γιατί πιστεύετε δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά της ΝΔ που εντοπίζεται σε αυτές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε στα χρόνια της διακυβέρνησής του να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και να αφήσει ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία, χωρίς το οποίο σήμερα η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό εφαρμόσαμε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είχαν τις επακόλουθες εκλογικές συνέπειες.

Είναι υπερβολικό σε συνθήκες πανδημίας και μετά από 1, 5 χρόνο να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ανασυνταχθεί. Σιγά σιγά που το κουβάρι της πολιτικής εξαπάτησης που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τον κ. Μητσοτάκη ξετυλίγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε τη Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε, δηλαδή, τη συμπόρευση του προοδευτικού κόσμου και να διαμορφώσουμε μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ σε όλους τους τομείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments