Τεχνολογία

Perseverance: Προσεδαφίστηκε στον Άρη με επιτυχία – Έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες

Perseverance: Προσεδαφίστηκε στον Άρη με επιτυχία – Έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες
Perseverance: Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν στη NASA.

Τα κατάφερε! Το Perseverance κατάφερε να προσγειωθεί με επιτυχία στον Άρη και έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της ιστορικής προσεδάφισης του ρομποτικού ρόβερ της αποστολής Mars 2020 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον «κόκκινο πλανήτη».

Η κάθοδός του ξεκίνησε λίγο πριν τις 23:00, η προσεδάφιση έγινε με επιτυχία και τώρα θα αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής και θα μελετήσει γεωλογικά τον Άρη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Γη είδε σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον «κόκκινο πλανήτη», με τη NASA να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μεταδίδοντας live όλη τη διαδικασία. Μάλιστα, όταν το ρόβερ προσεδαφίστηκε και στη NASA έλαβαν το σχετικό σήμα, όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Δείτε την πανηγυρική ανάρτηση στο Twitter μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες που εστάλησαν από τον Άρη:

Δείτε τη μετάδοση που έγινε από τη NASA

Ποια είναι η αποστολή του Perseverance

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ Curiosisy που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, το ρόβερ θα απελευθερώσει το Ingenuity, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments