Οικονομία

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση και το Μάρτιο

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση και το Μάρτιο
Μείωση ενοικίου: Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο)οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν πλήρως των μισθωμάτων ή θα έχουν μείωση ενοικίου 40% για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στους ΚΑΔ όλα τα παραπάνω θα καθοριστούν με απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επιχειρήσεις πληττόμενες από τον κορωνοϊό απαλλάσσονται από την πληρωμή ενοικίου για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, η απαλλαγή αφορά επιχειρήσεις όπου είχαν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, ή πλήττονται οικονομικά, λόγω την πανδημίας του κορονωϊού.

Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο)οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν πλήρως των μισθωμάτων ή θα έχουν μείωση ενοικίου 40% για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στους ΚΑΔ όλα τα παραπάνω θα καθοριστούν με απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όλες οι επιχειρήσεις που η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σήμερα σε αναστολή λειτουργίας και δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις εστίασης
  • Γυμναστήρια
  • Επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού
  • Αθλητικές επιχειρήσεις
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών
  • Λιανεμπορικές επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κλάδους για ολόκληρη το πρώτο τρίμηνο του 2021 δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Όπως επίσης και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που έχουν τεθεί η σύμβαση τους σε αναστολή εργασίας και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Υπενθυμίζεται ότι, τα ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Επιπλεόν είναι ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Μέχρι πότε οι αιτήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τη δυνατότητα να κάνουν την αίτησή τους μέχρι 1 Μαρτίου 2021 έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια για τον Ιανουάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις. Μια πολύ βασική διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες είναι ότι αυτή τη φορά γίνεται ταυτόχρονα η επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments