Διεθνή

ΕΕ: Θέλει αγορά συστατικών εμβολίων από ΗΠΑ

ΕΕ: Θέλει αγορά συστατικών εμβολίων από ΗΠΑ
ΕΕ: Στην αγορά συστατικών εμβολίων από τις ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Η ΕΕ επιθυμεί την αγορά συστατικών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ, αναφέρει το AFP. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Να σημειωθεί πως τα συστατικά αυτά υπόκεινται σε από την Ουάσινγκτον σε αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγής. Παράλληλα στις 17 του μηνός αναμένεται και η έγκριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΕΟ Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη βιομηχανική πλευρά της παρασκευής εμβολίων, θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Τζέφρι Ζάιεντς, συντονιστή της ομάδας για τη μάχη κατά της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή που πρόσκειται στις συνομιλίες. Η ιδέα είναι να “εργαστούμε συντονισμένα ώστε να μην δημιουργηθεί ‘μποτιλιάρισμα'” για τους Ευρωπαίους παρασκευαστές εμβολίων, εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες. “Ο καθένας έχει τους κανόνες του, που είναι νόμιμοι. Η ιδέα δεν είναι να τους ξανασυζητήσουμε”, αλλά να εξετάσουμε “τις διοικητικές διαδικασίες που εφαρμόζονται” για τις εξαγωγές συστατικών και να δούμε “πώς θα τις διευκολύνουμε, θα τις επιταχύνουμε”, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή πηγή. “Πρόκειται για ένα προληπτικό διάβημα. Καθώς η παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά σε ισχύ, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όλα τα συστατικά μπορούν να ακολουθήσουν”, διευκρίνισε.

ΕΕ

Ο ΕΜΑ αξιολογεί το Sputnik – V

Ακόμη ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Οργανισμός ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού σκευάσματος, σε ένα κρίσιμο βήμα για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Η απόφαση της CHMP (η αρμόδια επιτροπή του EMA) να ξεκινήσει την αξιολόγηση βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments