Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 10/3: Η νέα «έκρηξη» μολύνσεων «παγώνει» το άνοιγμα

Κρούσματα σήμερα 10/3: Η νέα «έκρηξη» μολύνσεων «παγώνει» το άνοιγμα
Κρούσματα σήμερα 10/3: Η «έκρηξη» στα κρούσματα των τελευταίων ημερών και η αύξηση των διασωληνωμένων «παγώνουν» το άνοιγμα της αγοράς.

Τα κρούσματα σήμερα 10/3 αναμένεται να κινηθούν πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με χθες, ενώ πολλοί απεύχονται την πιθανότητα να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Σε αυτές τις συνθήκες το ΕΣΥ «λυγίζει» από την πίεση, ενώ η κυβέρνηση, μέσω του Βασίλη Κικίλια, κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν στη μάχη με διάφορα κίνητρα.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ τόνισε ότι «με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα».

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 – 105,8) και τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη ο καθηγητής υποστήριξε ότι οι συγκεντρώσεις που γίνονται δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Αυτές οι καταστάσεις σίγουρα δεν βοηθάνε. Το ένα είναι το καθαρά επιδημιολογικό με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις ατόμων. Ελπίζω ότι δεν θα είναι τεράστιο το αποτέλεσμα διότι ευτυχώς αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται έξω, υπάρχουν συνωστισμοί, φοράνε όλοι μάσκες. Δεν είναι το καλύτερο, καλό είναι να μη γίνονται. Εγώ ανησυχώ περισσότερο με το τι σημαίνει αυτό…

Υπάρχει μια γενικότερη ένταση και κούραση και αδυναμία της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, πιστεύω του κάθε πολίτη πέρα από κάθε κομματικές και ίσως καμιά φορά πιο ακραίες από τη μία και την άλλη πλευρά σκέψεις…

Νομίζω ότι είναι και θέμα εκτόνωσης επομένως αυτό είναι που με ανησυχεί, όχι για τις συγκεντρώσεις τις ίδιες αλλά για το τι συμβολίζει αυτή η προσπάθεια να πετύχουμε άλλα μέτρα ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να μπει η Ελλάδα σε ένα καλοκαίρι που και οικονομικά και ψυχολογικά νομίζω μπορεί να την ανεβάσει».

Κρούσματα σήμερα 10/3: O Μανώλης Δερμιτζάκης γνωστοποίησε την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 10/3: O Μανώλης Δερμιτζάκης γνωστοποίησε την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας

Για το θέμα των μεταλλάξεων, ο καθηγητής είπε ότι: «η μεταδοτικότητα του ιού κρίνεται με βάση τα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο ή σημείο της πιθανής μετάδοσης υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας του ιού. Δηλαδή θα μπορούσε να είναι ότι είναι πιο αερογενής, δηλαδή ότι ταξιδεύει πιο πολύ, θα μπορούσαν να είναι πολλά πράγματα.

Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο πολύ αυτό το κομμάτι, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι επειδή έχει συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αυτή, στην ακίδα η οποία είναι αυτή που αλληλεπιδρά με τα κύτταρα, στην ουσία αυτό που γίνεται είναι ότι ίσως το ίδιο ιικό φορτίο είναι πιο αποτελεσματικό στο να δημιουργήσει κάποια μόλυνση από το ανώτερο αναπνευστικό προς το κατώτερο ώστε να έχουμε συμπτώματα. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα έτσι όπως εκφράζεται, είναι απαραίτητο… Για παράδειγμα ότι η διπλή μάσκα θα μας βοηθήσει… Θεωρώ ότι και αυτό το πράγμα είναι υπερβολή. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία στο τί λέμε εμείς οι ειδικοί, και η επιτροπή που προτείνει κάποια μέτρα, σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει».

Κρούσματα σήμερα 10/3: Τι ισχύει για τη μεταδοτικότητα

»Επομένως νομίζω ότι η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη, έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις, διαχειριζόμαστε τη μεταδοτικότητα που είναι υψηλότερη, δεν είναι πέντε φορές πιο πάνω, ένα 30, 40, 50% πιο πάνω, μπορούμε να τη διαχειριστούμε με τα μέτρα αυτά, δεν χρειάζεται παραπάνω αποστάσεις, για μένα χρειάζεται μάσκα και έξω από το σπίτι. Και γι` αυτό λέω ότι το να κάνουμε συγκεντρώσεις απ` έξω προφανώς δεν είναι το καλύτερο γιατί είναι πάρα πολλά άτομα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο έστω και που είναι έξω, αλλά γενικότερα προτιμώ να είναι έξω. Να το πω και λίγο ακραία και χιουμοριστικά, αν μπορούσε να κοιμόταν κι έξω θα ήταν καλύτερα…»

Σε σχέση με το θέμα της πορείας των κρουσμάτων και ενδεχόμενη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων είπε: «Νομίζω ότι χρειάζεται μια αποσυμπίεση. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση. Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα, είναι αντίθετο με το μυαλό και τη λογική, αλλά το μυαλό και η λογική σε αυτά, έρχονται από την Αμερική έρχονται από τη Γερμανία που έχουν εντελώς άλλη κοινωνική δομή, επομένως πρέπει να τα προσαρμόσουμε στην Ελλάδα…».

Κρούσματα σήμερα 10/3: Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε και αυτή σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα.  Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284 και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τις 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους. Σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων, η κ. Πελώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Κρούσματα σήμερα 10/3: Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη

Κρούσματα σήμερα 10/3: Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη

Κρούσματα σήμερα 10/3: «Καμπανάκι» από την Ματίνα Παγώνη

Καμπανάκι για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χτες από τον ΕΟΔΥ έκρουσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Θυμίζουμε ότι η κ. Παγώνη τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφέρει ότι τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν περιγράφοντας ωστόσο ως δύσκολη την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%. «Λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, «για το αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων» και πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία πάνω από 60%, ώστε να μην μετακινούνται οι πολίτες για να μεταβούν στην εργασία τους. «Τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν με κανόνες» κατέληξε.

Κρούσματα σήμερα 10/3: «Καμπανάκι» από την Ματίνα Παγώνη

Κρούσματα σήμερα 10/3: «Καμπανάκι» από την Ματίνα Παγώνη

Κρούσματα σήμερα 10/3: Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα στη Δαφνούλα Ευρυτανίας

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από τις 6:00 το πρωί σήμερα και μέχρι τις 16 Μαρτίου για τον οικισμό Δαφνούλα της Ευρυτανίας, λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στον οικισμό Δαφνούλα της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου Δήμου Αγράφων της ΠΕ Ευρυτανίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και του Δημάρχου Αγράφων, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, στον οικισμό Δαφνούλα εφαρμόζονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από την Τετάρτη (10/3) και ώρα 06:00 έως και τη Τρίτη (16/3) και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίζεται:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (εντός μόνο του οικισμού της Δαφνούλας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων του οικισμού για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
  • Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
  • Η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων). Η διενέργεια μαθημάτων θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλε-εκπαίδευση).
Ευρυτανία: Περιοριστικά μέτρα από σήμερα στη Δαφνούλα
  • Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

  • Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  • Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας ισχύος της παρούσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments